Hlavní obsah

Text, ve kterém Zeman odsuzuje masakr na Národní třídě, označil Ovčáček za falzum

Právo, Novinky, tin, zpe
Praha

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil text, ve kterém Zeman odsuzuje „brutální masakr“ na Národní třídě, za falzum. V úterý se také vyjádřil k nedělní demonstraci, kdy na prezidenta pískaly tisíce odpůrců. Křik podle něj není dialog ani argument.

Prezidentův mluvčí za Zemana promluvil k událostem na AlbertověVideo: Novinky

 
Článek

Text psaný na stroji z roku 1989, kde Zeman údajně označil zásah na Národní třídě za „brutální masakr“, Ovčáček označil za padělek. Ten se po internetu šíří od 16. listopadu. Zeman je na něm podepsán jako „pracovník Prognostického ústavu v Praze“. Zeman ale začal pracovat v Prognostickém ústavu až v lednu 1990.

Dokument se také rozchází s nynějšími Zemanovými názory. Na sobotní konferenci 25 let kapitalismu totiž prezident zavzpomínal na 17. listopad 1989 s tím, že zákrok tehdejší policie nebyl nestandardním masakrem a byla to jedna z mnoha tehdejších demonstrací.

Foto: repro z twitterového účtu ČRo

„Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z Lidových milicí, když dostali povel ,obušky k nasazení připravit‘, tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli,“ řekl Zeman.

Chybí datum

V prohlášení, které Ovčáček označil za falzum, však chybí datum a jsou v něm další nesrovnalosti. V úvodu například autor píše, že „od roku 1948 uplynulo 40 let“, dále ale popisuje události 17. listopadu. Podle Ovčáčka text, který jako první zveřejnil Český rozhlas, šíří například Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva za ČSSD.

Mluvčí se vyjádřil také k událostem, které provázely pětadvacáté výročí 17. listopadu. „Křik není dialog, křik není argument. Pana prezidenta nejvíce mrzí, že dav neumožnil promluvit ani rektorovi Univerzity Karlovy, ani organizátorům 17. listopadu 1989. Pasovat se do role rozhodčího na fotbalovém zápase nemůže fanoušek. Karty, ať už červené, či zelené, rozdávají voliči,“ řekl před novináři Ovčáček.

Zároveň přečetl prohlášení, které podepsali studenti z českých vysokých škol, a kteří chování demonstrantů odsuzují.

Prezident je podle něj vždy připraven k dialogu se svými odpůrci. „Jeho oponenti měli přednost i při jeho nedávné návštěvě Moravskoslezského kraje a bude tomu tak i při návštěvě Jihomoravského kraje, která se uskuteční začátkem prosince,“ uvedl mluvčí.

Zeman pozval 28. října na Hrad i proruské aktivisty z Krymu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám