Hlavní obsah

Okamuru zkusili z Můstku vyhnat anarchisté

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Můstku málem došlo ke střetu mezi anarchisty a příznivci SPD Tomia Okamury. Zhruba dvousethlavý dav anarchistů se 17. listopadu pokusil projít na Můstek, kde se chystalo Okamurovo vystoupení a výstava Ukradená revoluce.

Demonstrace Tomia Okamury a jeho strany SPD na pražském MůstkuVideo: Novinky

 
Článek

Policie zahradila nejkratší cestu mezi oběma skupinami, ale zhruba tři desítky anarchistů oběhly blok a vnikly po 13.30 mezi okamurovce vespod Václavského náměstí. Sešikovaly se za transparentem žádajícím solidaritu. Padaly nadávky, na fyzický konflikt nedošlo. Policejní antikonfliktní tým následně skupinu anarchistů odvedl ulicí 28. října pryč.

Foto: Právo

Demonstrace na Václavském náměstí (17. listopadu 2016)

Ve 14 hodin vystoupil asi před dvěma stovkami svých příznivců, kteří se sjeli z krajů, Okamura. Předestřel jim svůj pohled na sametovou revoluci, která podle něj byla ukradená.

„Sametová revoluce byla na zpočátku převrat inscenovaný StB se souhlasem nomenklaturních špiček pod dohledem Moskvy. Zjistíme, že lidé na ulici převzali iniciativu a revoluci skutečně vedli zprvu občané. Ale vzápětí jim ji ukradly pražské disidentské elity, které se dohodly s představiteli StB a komunistické strany,“ prohlásil Okamura.

Foto: Právo

Anarchisté se pokusili dostat na setkání příznivců Okamury

Jeho SPD nyní podle něj žádá přesně to, co lidé chtěli v sametové revoluci, tj. referenda a přímou volbu. Jeho příznivci 17. listopadu pak na Můstku podepisovali petici proti migraci.

Sametová revoluce byla pozitivní a změna stála za to, myslí si Češi

17. listopad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám