Hlavní obsah

ČTVRT STOLETÍ SVOBODY: Jsem rád, že se má prognóza zmýlila, říká prezident Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti 25. výročí událostí 17. listopadu oslovily Novinky.cz přímé aktéry tehdejšího dění, aby okomentovali události i osobní očekávání, která změnu režimu provázela. Prezident Miloš Zeman si prý tehdy sám sebe představoval nadále jako pracovníka Prognostického ústavu. To, že vstoupil do politiky, bylo prý dílo jiných.

Foto: Právo, ČTK

Miloš Zeman

Článek

Jak a s jakým očekáváním jste v roce 1989 vnímal listopadové události?

Neočekával jsem, že režim padne, očekával jsem, že padne příští rok v roce 1990, a jsem rád, že se moje prognóza o několik měsíců zmýlila.

Když se na tu dobu podíváte dnes s odstupem, naplnilo se vaše očekávání?

V zásadě ano, byla spousta chyb, například kupónová privatizace, ale základní směr byl správný, to znamená směr k tržní ekonomice a k politické demokracii založené nikoli na amorfních hnutích, ale na politických stranách.

Co vás za posledních dvacet pět let ve vývoji České republiky nejvíce zklamalo a co naopak nejvíce potěšilo?

Potěšilo mě zkrásnění českých měst a obcí, jimiž každoročně projíždím a vidím tento pozitivní vývoj. To, co mě zklamalo, je, že řada lumpů a zlodějů je stále na svobodě.

Jak jste si v roce 1989 představoval svou vlastní budoucnost a jak hodnotíte svých poslední pětadvacet let?

Svoji vlastní budoucnost jsem si představoval jako pracovníka Prognostického ústavu, do něhož jsem nastoupil v lednu 1990, a to, že jsem byl vtlačen do politiky, je dílo jiných, nikoli mě.

Co byste České republice popřál do příštích pětadvaceti let?

Aby se blížila skandinávskému modelu sociálního státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám