Hlavní obsah

30 let svobody: manželství vydrží o třetinu déle než před listopadem 89

Novinky, Kateřina Mahdalová

Češi vstupují do manželství uvážlivěji než před třiceti lety a nese to výsledky, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Věk nevěst a ženichů stoupl od revoluce zhruba o pět let a výrazně se prodloužila i průměrná délka manželství, z 10 let na 13,5 roku. Nejvíce se pak rozvádějí lidé, kteří v manželství prožili 20 a více let.

Článek

Rekordní počet sňatků Češi uzavřeli v roce 1990 (téměř 91 tisíc), poté počty nových manželství s mírným kolísáním klesaly až do roku 2013. Tehdy se trend obrátil a za posledních pět let množství sňatků znovu každoročně stoupá. Loni do něj vstoupilo 54 a půl tisíce párů.

Rozvodů po 30 letech v absolutních číslech ubylo (tak jako ubylo sňatků). Z původních 31 tisíc se čísla propadla na 24 tisíc s tím, že hranici 30 tisíc už nepřekročila od roku 2011.

S přibývajícím věkem novomanželů se během 30 let velmi se zvýšila ochota setrvávat v manželství. Jejich délka se prodloužila o celou třetinu, z 10 na 13,5 roku. Lidé se berou po zralejší úvaze a lépe připraveni na založení rodiny.

Výjimečně velký je však nárůst rozvodů po 20 a více letech manželství. Podle údajů ČSÚ se v posledních pěti letech rozvedlo o patnáct procent více lidí ve věku nad šedesát let.

Experti jev vysvětlují jednak lepším hmotným zabezpečením seniorů, ale také tomu, že lidé často zůstávají v nefunkčním manželství kvůli dětem. Rozvody starších manželů bývají snazší právě proto, že se manželé nedohadují o nezletilých dětech.

Velkou roli hraje také menší závislost žen na mužích a celková změna životního stylu ve vyšším středním věku. Lidé se nejčastěji rozvádějí kvůli odcizení, problémům s komunikací, ale také kvůli nižšímu zájmu o sex. Více se také věnují  mimomanželským aktivitám, jako je cestování a kulturní vyžití.

Větší emancipace je pak viditelná u seniorů bez ohledu na pohlaví: nebojí se o svých problémech mluvit nebo se obracet na odborníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám