Hlavní obsah

Véčka, klíče, Havel a Superman. Samet pohledem mladých výtvarníků

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v Galerii Českých center v pražské Rytířské ulici ukazuje, jak pojem svoboda vidí nejmladší výtvarníci 30 let po revoluci. Trvá do 25. listopadu.

Foto: Česká centra

"Havelman" Terezie Kodetové

Článek

Zvonící klíče, véčka z prstů či různé variace na tvář Václava Havla včetně některých humoristických jsou dílem studentů výtvarných oborů. Výstava odstartuje mezinárodní projekt oslovující prostřednictvím sítě Českých center studenty uměleckých škol v zahraničí s jejich pohledem na téma svobody.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Výstava Svoboda (s podtitulem Pohled mladé generace) představuje práce studentů vzniklé pod vedením Rostislava Vaňka a Kristýny Fišerové ze Západočeské univerzity v Plzni a Evy Eisler z UMPRUM.

Foto: Česká centra

Svoboda podle Kristýny Kopřivové

Foto: Česká centra

Vlevo a uprostřed díla Kláry Plicové, vpravo Kamila Nováková

„Česká centra touto výstavou otevírají široké téma pohledu na svobodu u generace, která se narodila až po roce 1989. S čím si svobodu spojují a proč do svého uměleckého ztvárnění dali vybrané symboly svobody, to představuje v galerii více než 30 studentů. Startujeme touto výstavou síťový mezinárodní projekt, kterým v zahraničí oslovíme mladou uměleckou generaci od Tokia po New York, kde působíme, abychom přinesli mezinárodní pohled mladé generace na svobodu jejich vyjádřením,“ uvedla Monika Koblerová z Českých center.

Foto: Česká centra

Tak vidí téma svobody mladí čeští výtvarníci.

Foto: Česká centra

Návrhy Terezy Kovářové (úplně vpravo Thomas Paines)

V Havlově autě lidé nahrávají vzkazy. Pravdoláskař je teď nadávka, vzkázal mu Svěrák

Kultura

„Václav Havel je osobností – symbolem – nejen svobody, ale i morálním vůdcem pro všechny generace. Jeho odkaz je stále živý a dnes bytostně chybí. I proto je nutné si jej připomínat. Soubor plakátů a objektů připomínající Havlovu osobnost a období sametové revoluce zpracovali studenti pro výstavní účely Českých center. Úkol vyvrcholí výstavou v Českých centrech, jejíž koncept mají studenti Sutnarky také na starosti,“ dodávají Rostislav Vaněk a Kristýna Fišerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám