Hlavní obsah

Finanční poradna: I půjčku známému nezapomeňte ošetřit smlouvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčit někomu peníze, i když se jedná o dobrého známého, je vhodné doplnit písemnou smlouvou. Odborníci doporučují uzavřít ji pod dohledem právníka, aby obě strany měly jistotu, že celá transakce nebude mít žádné sporné body.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na redakci Práva se obrátil čtenář s dotazem týkajícím se právě půjčky známému.

Půjčka 100 tisíc, auto jako záruka splacení

„Známý by se mnou chtěl uzavřít půjčku na 100 tisíc korun se splatností do konce tohoto roku. Potřebuje totiž dostavět dům a nemá k dispozici dostatečnou částku. Nabízí mně úroky z půjčené částky a říká, že je ochoten mně dát i jinou záruku splacení,” napsal čtenář.

„O formě záruky se však nevyjádřil. Vyhovovalo by mi, aby mně dal do užívání jeho automobil, který bych měl jako záruku toho, že dluh splatí, a zároveň bych užíváním vozidla čerpal sjednané úroky z půjčky. Jak takovou půjčku zařídit, aby vše bylo platné podle práva?,” zeptal se čtenář.

K celé problematice se vyjádřil právník Jan Dubenský:

„Odpověď na vaši otázku dává občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.). Vlastní akt půjčení peněz upravuje ustanovení § 2390 a násl. o zápůjčce. V písemné smlouvě uvedete podrobnosti vašeho ujednání, termín splatnosti zapůjčených peněz a případnou výši úroků za tuto službu, ale i sankce v případě nedodržení splatnosti pohledávky.

Předmětem zástavy může být i automobil

Zákon samozřejmě upravuje různé způsoby zajištění dluhu – ručení, finanční záruku, zajišťovací převod práva, dohodu o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů, ale zná i zástavní právo. To je upraveno v ustanovení § 1309 a násl. tak, že zástavním právem vznikne věřiteli oprávnění – nesplní-li dlužník dluh řádně a včas – uspokojit se z této zástavy.

Předmětem zástavy může být i automobil. Zástavní právo se zřizuje zástavní smlouvou. V ní strany ujednají, co je zástavou a pro jaký dluh je zástavní právo zřízeno, a stanoví se v ní další podmínky.

Protože byste chtěl užíváním automobilu kompenzovat možné sjednané úroky, je třeba v zástavní smlouvě podrobně upravit způsob a rozsah jeho užívání a další otázky s tím spojené – například otázku případného vzniku škody na vozidle, pojištění, rozsah jeho opotřebení apod.

Naléhavě doporučuji celou záležitost řešit s právníkem – nejlépe advokátem, který by zajistil uzavření řádné písemné smlouvy o této problematice, aby byla celá transakce kvalifikovaně ošetřena a vy i váš známý jste měli jistotu, že vaše ujednání nebude mít sporné body.”

Reklama

Související témata:

Související články

Většina lidí ani neví, komu dluží

Stejně jako minulost i dluhy většinu z nás jednou doženou. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, kde všude může dlužit. „Kdysi si vzali půjčku, pak několikrát změnili...

Výběr článků

Načítám