Hlavní obsah

PORADNA: Stavební spoření je stále in

Novinky, Patrik Nacher, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření je unikátní produkt. Lidem nabízí v zásadě všechny možnosti, které znají z finančního světa – spoření prostředků, plánování investic, poskytnutí úvěru. Za poslední roky se snížil státní příspěvek ze 4,5 tisíce korun na dnešních dva tisíce ročně.

Ilustrační snímek

Článek

I přesto je tento produkt stále jeden z nejrozšířenějších u nás a využívají jej téměř čtyři milióny klientů. Stavební spoření vypadá jednoduše, ovšem jen na první pohled. Když se podíváme do detailu, až tak triviální není.

Klient může například jen spořit, a to střednědobě, dlouhodobě, nebo si půjčit, a to prakticky ihned či až za dlouhou dobu, buď na menší rekonstrukci nebo na nákup nemovitosti, mít tzv. cílovou částku nastavenou nízko či vysoko atd.

Vázací doba šest let

Prvních šest let (tzv. vázací doba) se stavební spoření v podstatě chová jako termínovaný vklad. Klient pravidelně spoří a každý rok dostává od státu příspěvek – 10 procent z uložené částky, maximálně však dva tisíce korun a k tomu úroky dle smlouvy.

Po tuto dobu nemůže peníze vybrat (přišel by o státní příspěvek). Po vázací době může spořit dál, i nadále dostává státní příspěvek a úroky, ale může již s penězi disponovat – produkt se vlastně začne chovat jako spořicí účet. A to jsme jen ve fázi spoření.

Pak tu máme fázi úvěrovou, a ta se v zásadě může s první fází spořicí prolnout (překlenovací úvěr lze získat téměř ihned), nebo na ni navázat (standardní úvěr).

Stavební spoření může uzavřít každý bez ohledu na věk (rodiče mohou spořit dětem) a může jich mít kolik chce, ale státní příspěvek může jeden klient čerpat jen na jednu smlouvu.

Rozdíly mezi spořitelnami

Princip státního příspěvku a další atributy pak mohou vyvolávat dojem, že produkt je nastaven u všech spořitelen stejně či podobně, přesto jsou mezi stavebními spořitelnami rozdíly. Jaké?

Najdeme je v designu produktu – výše úrokové sazby, podmínky předčasného splacení překlenovacích úvěrů, speciálních nabídkách pro určité typy klientů (děti, právnické osoby), v jednotlivých tarifech, poplatcích za vedení účtu i dalších položkách sazebníku apod. Takže se určitě vyplatí si i u stavebního spoření vybírat.

Na závěr pár tipů. Částkou pro spoření s maximálním efektem je 20 tisíc korun ročně, které třeba já osobně vkládám až na samém konci kalendářního roku. V jeho průběhu je mám na spořicím účtu, kde se mi také úročí, ale odkud je mohu kdykoliv použít.

Založit si stavební spoření pak doporučuji v době, kdy spořitelna odpouští prvotní poplatek (zpravidla jedno procento z cílové částky). Kampaně na toto poplatkové téma se pravidelně opakují.

A nezapomeňte, stavební spoření je pojištěné ze zákona stejně jako peníze na běžných či spořicích účtech, tedy do výše 100 tisíc eur.

Diskutujte na téma stavební spoření a podělte se o své zkušenosti na www.zlatakoruna.info/diskuse/stavebni-sporeni

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám