Hlavní obsah

Ženy mají nižší dluhy než muži a berou si většinou jen jednu půjčku

Novinky, bab

Ženy se zpravidla staví ke své finanční situaci zodpovědněji než muži. Zadlužují se totiž až o 22 procent méně často. Pokud se navíc do finančních problémů dostanou, je jejich průměrná dlužná částka o pětinu nižší. Vyplývá to ze statistik společnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

Foto: Profimedia.cz

Převážná většina žen si bere jen jednu půjčku.

Článek

Více než dvě pětiny osob, které se v loňském roce potýkaly s vážnými finančními problémy, byly ženy. Vedle nižší ochoty zadlužit se byla pro ženy charakteristická i nižší ochota půjčovat si vysoké finanční částky. V loňském roce jejich průměrný dluh u bankovních i nebankovních institucí byl ve výši 36 900 korun. Naopak muži dlužili o pětinu více, v průměru 45 100 korun.

Výše průměrného dluhu v roce 2014 činila 41 tisíc korun, což bylo o 15 300 korun méně než v roce 2013. Snížení průměrného dluhu je hlavní příčinou, proč jsou zadlužení Češi schopni dostát svým závazkům rychleji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z aktuálních výsledků Českého statistického úřadu vyplývá, že Češi byli v loňském roce schopni měsíčně ušetřit finanční částku ve výši alespoň 1700 korun. V případě, že by tuto sumu použili na splacení svého dluhu, zbavili by se závazku během dvou let. V roce 2013 přitom mohly zadlužené osoby splatit svůj dluh průměrně až po třech letech a dvou měsících, tedy o rok a dva měsíce později.

Ženy si půjčují na „drobnosti”

Hlavním důvodem, proč ženy dluží nižší částky než muži, je především účel, na který půjčené peníze použijí. Zadlužují se zejména kvůli spotřebnímu zboží, koupi předmětů do domácnosti, dovoleným, dárkům nebo výbavě pro děti.

Muži prostřednictvím půjček řeší „velké věci”. Půjčené peníze používají například na splacení leasingů a hypoték.

Ženy se k závazkům staví zodpovědněji

Ženy se vyznačují obezřetnějším přístupem k existujícímu dluhu. Převážná část z nich (85 procent) si bere pouze jednu půjčku, kterou také většinou splácí.

Statistiky společnosti KRUK ukazují, že platební morálka Čechů není příliš vysoká. Svůj dluh v loňském roce začaly splácet pouze necelé tři pětiny zadlužených osob (57 procent), přičemž ženy jsou při splácení svých finančních závazků disciplinovanější. „Zatímco vloni svůj dluh začaly splácet tři pětiny žen, v případě mužů to byl každý druhý,” upozornila Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Tok peněz v domácnosti hlídají zpravidla ženy, zodpovědněji reagují i v případě, když se dostanou do finančních potíží.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Kolik dlužíte?
do 10 000 korun
12,9 %
10 000 až 100 000 korun
17,7 %
100 000 až 500 000 korun
22,9 %
500 000 korun a více
46,5 %
Celkem hlasovalo 1676 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám