Hlavní obsah

Zateplení paneláků řeší i potíže s vedrem. Investice se brzy vrátí

Každý třetí Čech bydlí v panelovém domě. Vlny veder, které se v posledních letech každé léto opakují, vadí většině z nich. Řešením je zateplení domu, které si sice vyžádá velkou investici, ovšem do sedmi let se jim podle odborníků vrátí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Bydlení v panelových domech je po celém Česku velmi rozšířené. Bohužel má jednu nepříjemnou vlastnost - špatné držení teploty. Proto není divu, že v letních vedrech zažívá horko v bytech osm z deseti obyvatel paneláků. Ukázal to průzkum Wüstenrot. Tři lidé z deseti se s ním dokáží smířit, ovšem nadpoloviční většině lidí vadí.

Účinným řešením proti horku je kompletní izolace domu, kterou podle průzkumu podstoupilo i za tímto účelem 62 procent lidí bydlících v panelovém domě. Zateplení domu totiž pomáhá vyrovnávat teplotní rozdíly v interiéru a udržovat stabilní teplotu. Je proto efektivní nejen v zimě, ale pomáhá přežít i letní horka.

Byt v zatepleném domě prodáte dráž

Izolace domu může přinést i finanční výhody.  „Podle zkušeností ušetříme při zateplení okolo 50 procent nákladů a návratnost investice činí zhruba sedm let, v závislosti na tloušťce použité izolace a využití financí z dotačních programů,“ doplnil Pavel Zemene ze Sdružení EPS ČR.

Výhodu toho, že váš byt se nachází v zatepleném domě, pocítíte i ve chvíli, kdy se rozhodnete ho prodat. „Když srovnáme podobný byt v zatepleném a nezatepleném domě, vidíme větší zájem o bytové jednotky v již zrekonstruovaných budovách. Zrenovované byty 3+1 v krajských městech jsou obvykle o 150 až 200 tisíc korun dražší než ty v původním stavu. Lze také říci, že zateplené byty se zpravidla prodají rychleji,“ uvedl Jan Hájek ze společnosti Quantum reality.

Na zateplení domu můžete využít jak státní dotační programy, tak úvěry od bank, které nabízejí speciální produkty určené právě pro tento způsob rekonstrukce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám