Hlavní obsah

Zájem o chorvatské kuny roste, některé banky nabízejí směnu zdarma

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Chorvatsko je již tradičně nejoblíbenější dovolenkovou destinací. I letos tam budou trávit volné dny statisíce Čechů. Mnohé banky už na svých pobočkách zaznamenávají zvýšený zájem o chorvatskou měnu, ovšem ne všechny svým klientům vycházejí vstříc. Jen minimum bank totiž v letních měsících smění kuny zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatskou kunu pořídíte zhruba za 3,60 koruny.

Článek

„Prudký růst zájmu o chorvatské kuny předznamenává, že Chorvatsko bude stejně jako loni i letos jedničkou pro české letní dovolené. Zatímco v dubnu byl zájem o kuny o 14 procent vyšší než vloni, v květnu zaznamenaly směnárny nárůst až o 117 procent,” uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Chorvatsko však oproti loňsku mírně podraží. Mýtné podražilo o pět procent, došlo i ke zvýšení DPH v pohostinství na 25 procent. „Za českou tisícovku zde turisté nakoupí zboží v hodnotě 963 korun,” dodal Plocek.

Kuny jen u některých bank

Mnozí Češi si již zvykli vozit s sebou na zahraniční cesty platební karty a převážnou většinu svých útrat platit bezhotovostně. Ovšem jsou i destinace - a Chorvatsko patří mezi ně -, do kterých je vhodné vycestovat i s hotovostí v místní měně.

Jak ale ukazují zkušenosti některých čtenářů, sehnat v Česku potřebný dostatek chorvatské měny může být problém. „Počátkem července jedeme autem na 14 dní do Chorvatska, chceme mít s sebou i kuny, ale ve směnárnách jsem narazila. Buď neměli vůbec, nebo mi nabídli jen malé množství. Nakonec jsem musela do banky, kde mi naúčtovali poplatek,” svěřila se Právu čtyřicetiletá Dana z Prahy.

Třiatřicetiletý Petr naopak neuspěl v pobočkách tří bank, které hotovost v chorvatských kunách vůbec klientům nenabízejí. Nepochodíte tak například v ČSOB, Air Bank či Equa bank (obě banky neposkytují hotovostní služby), ve Fio bance (neposkytuje směnárenské služby) a v Expobank.

Směna zdarma či za poplatek

Na druhou stranu několik bank vyšlo v letní sezóně svým klientům vstříc a směnu kun nabízejí bez poplatku. „V období letních dovolených, od 1. června do 30. září, nabízíme klientů s účtem u České spořitelny směnu peněz zdarma,” upřesnila pro Právo Pavla Kozáková z České spořitelny.

Od poloviny května do konce srpna směníte chorvatskou kunu zdarma i v pobočkách Moneta Money Bank. Bez poplatku je směna i v bance Creditas.

Na poplatek i několik desítek až stovek korun se připravte v ostatních bankách, které hotovostní směnu korun a kun nabízejí. Například v Komerční bance zaplatíte 2,5 procenta ze sumy, kterou měníte, minimálně však 50 korun. Sberbank si účtuje jedno procento, minimálně ale 50 korun. UniCredit Bank má výši poplatku nastavenu na dvě procenta, minimálně 55 korun. Raiffeisenbank pak uhradíte dvě procenta, minimálně 50 korun, maximálně však 2500 korun.

Raiffeisenbank však svým klientům nově nabízí možnost vést účet (eKonto Komplet, eKonto Smart a eKonto Student Premium) kromě korun i v kunách. „Přidáním této měny do tzv. multiměnového účtu našim klientům umožňujeme pohodlně platit i v Chorvatsku, bez toho aniž by museli řešit aktuální kurz kuny vůči české koruně. I na dovolené tak mají své peníze vždy plně pod kontrolou,“ uvedl Roman Přeučil z Raiffeisenbank.

Hotovost můžete vybírat i z bankomatu

Nechcete-li s sebou vozit zbytečně velkou hotovost, můžete pochopitelně potřebnou částku vybírat i z bankomatu. Mnohé banky za zahraniční výběry klientům poplatky neúčtují.

Zdarma budete mít výběr například u Air Bank, v případě, že máte sjednaný tzv. Velký tarif, dále pak u UniCredit Bank s účtem U konto či u Sberbank s účtem Fér konto Optimal. Také klienti Raiffeisenbank se sjednaným eKontem Optimal či eKontem Student Premium mají v zahraničí neomezený počet výběrů bez poplatku.

Klienti České spořitelny, kteří si vyberou hotovost z bankomatu banky patřící stejně jako Spořitelna do skupiny Erste Group, zaplatí jen pět korun, výběr u ostatních bank je zpoplatněn 125 korunami.

Klienti Komerční banky zaplatí 99 korun, pokud ale vlastní Zlatou kartu, mají všechny výběry zdarma. Klienty ČSOB a Poštovní spořitelny přijde výběr hotovosti z bankomatu v Chorvatsku na 100 korun.

Equa bank učtuje za výběr v zahraničí devět korun, pokud vlastníte zlatou kartu Premium Plus, máte však výběry zdarma.

Při výběru z bankomatu si však dejte pozor na tzv. dynamickou konverzi (též DCC - Dynamic Currency Conversion). „Bankomat v zahraničí někdy nabídne službu dynamické konverze, což v zásadě není nic jiného, než že se přepočet z dané měny provede přímo do korun. Chyták je v tom, že se tato konverze provede kurzem provozovatele daného bankomatu – a tento kurz je obvykle mnohem horší, než jakým vám směnu provede vaše banka. Tuto volbu tedy rozhodně nedoporučujeme,“ uvedl pro Právo Radim Synek z banky Creditas.

Anketa

Pojedete letos na dovolenou do Chorvatska?
Ano
42 %
Ne
58 %
Celkem hlasovalo 912 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak platit při dovolené v zahraničí

Letošní dovolenková sezóna je na spadnutí. Mnozí z Čechů tak jako vloni zamíří trávit volné dny i do zahraničí. Ne všichni ale mají jasno, jak ideálně nakládat...

Výběr článků

Načítám