Hlavní obsah

Z ukradených platebních karet vysávají zloději stamilióny

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v Česku zloději jako diví luxují lidem bankovní účty a konta s pomocí ukradených platebních karet. Vyplácí se jim to, neboť takto „vybrané“ peníze se už většinou nedohledají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to alespoň z policejních statistik. Ztrátu poškozeným uhradí zčásti banka, případně i pojištění platební karty. Například loni zloději uchvátili v případech „neoprávněného držení platebních karet“ okolo sta miliónů korun. Zachránit se z toho podařilo jen sedm tisíc korun.

Letos jsou lapkové po kartách ještě o něco žíznivější. Za půl roku od ledna do června už z účtů střadatelů vysáli přes 190 miliónů korun, kdy zajištěno bylo osm tisíc korun. V roce 2010 z karet vyluxovali přes 350 miliónů.

Záleží i na PIN kódu

Banka neuhradí škodu, pokud se ukáže, že klient měl PIN napsán například přímo u karty nebo na kartě.

To se v těchto dnech přihodilo blíže nespecifikovanému muži v pátek 19. července. Zmohlo ho vedro a pivko a usnul na lavičce u autobusového nádraží v Táboře. „V době mezi devátou a jedenáctou hodinou večerní jej měl podle jeho tvrzení okrást zloděj, který mu ze zadní kapsy kalhot vytáhl peněženku s osobními doklady, penězi a s platební kartou, u které měl – proti všem bezpečnostním doporučením – přiložen i PIN kód,“ uvedl táborský policista Miroslav Doubek.

Policie zatím neupřesnila, zda pachatel stihl PIN zneužít a vybrat z karty peníze. Pokud by k tomu došlo, policie by mohla podezřelého částečně identifikovat například z kamerového záznamu u bankomatu. Pokud by ale muž o peníze takto přišel, banka mu za takové situace náhradu neposkytne. Důvodem není jeho případná opilost, ale fakt, že měl PIN na papírku u karty.

Lidé o platební karty často přijdou kvůli kapsářům a na jejich odcizení hned nepřijdou. Bandy, i když neznají PIN, přitom mnohdy zneužijí embosované karty pro nákupy přes internet nebo bezkontaktní platby. Je proto lepší mít kartu pro internetové nákupy zablokovanou a v internetovém bankovnictví si ji odblokovat vždy před operací. Nebo si u banky zřídit tzv. virtuální platební kartu pro tyto transakce.

Pomoci může pojištění karty

Výhodou je i pojištění karty, které v některých programech pokrývá případnou škodu až na 72 hodin před vznesením požadavku o trvalou blokaci karty.

Policisté se často setkávají i se zneužitím karty mezi příbuznými. „V mnoha případech dochází k podvodům v rámci rodiny. Jde o případy, kdy dojde ke zneužití platební karty při znalosti kódu PIN, popřípadě o zneužití karty na obchodních místech, kde znalost PIN není nutná,“ konstatuje se v jedné z policejních zpráv.

Škody ovšem podle ní nedosahují takových výšek jako u jiných druhů podvodů, třeba když se PIN okopíruje přímo u bankomatu.

Co je hradecká lišta

Mezi kriminalisty je v této souvislosti užíván také pojem „hradecká lišta“. Název je odvozen od Hradce Králové, kde tento způsob podvodu byl provozován a poté odhalen.

Jde o jednoduchý doplněk k bankomatu v místě, kde dochází k výdeji hotovosti. Je barevně i rozměrově kompatibilní s místem přiložení u bankomatu. „Bankomat se chová standardně, provede požadovanou transakci, ale nevydá hotovost, která se zachytí na vnitřní straně tohoto doplňku.

Neprohlédne-li si klient pozorně celý bankomat, po chvíli čekání odchází s dojmem, že přístroj má poruchu. Peníze jsou ale vydány, tedy odečteny z klientova účtu, pouze zůstaly na lepicí části vnitřní strany připevněné lišty,“ varuje policejní zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám