Hlavní obsah

Z druhého důchodového pilíře nakonec bude možné vystoupit

Právo,

Lidé, kteří vstoupí do druhého důchodového pilíře, budou mít zřejmě možnost po pěti letech z něho vystoupit. Uvedl to tento týden v HN náměstek ministra financí Radek Urban.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde o jedno z hlavních opatření, která mají zvýšit atraktivnost druhého pilíře. Dosud je o něj zájem malý. Lidi odrazuje mimo jiné i to, že současná úprava vystoupení ze systému neumožňuje, a rozhodnutí o vstupu je tak závazkem na celý život

Podle náměstka ale ten, kdo ze systému vystoupí, už nebude mít možnost se do něho vrátit.

Ministerstvo rovněž navrhuje změnit podmínky vzniku nároku na výplatu důchodu z druhého pilíře. Podle současné úpravy je nutné splnit obě podmínky nutné pro přiznání státního důchodu – tedy mít důchodový věk a potřebný počet let pojištění. Nově by podmínka potřebného počtu let pojištění pro přiznání důchodu z druhého pilíře odpadla a stačilo by jen dosažení důchodového věku.

Dědic bude o penězích rozhodovat sám 

Třetí hlavní navrhovaná změna se týká dědictví prostředků z druhého pilíře v případě, když účastník zemře ve fázi spoření. Dnešní zákon o důchodovém spoření tuto věc upravuje tak, že když dědic bude účastníkem druhého pilíře, zděděné peníze se převedou na jeho účet ve druhém pilíři. Zděděné peníze mu budou po smrti účastníka přímo vyplaceny jen tehdy, pokud sám nebude účastníkem druhého pilíře. Podle návrhu by se dědic mohl rozhodnout, zda chce peníze vyplatit, nebo je převést na svůj účet ve druhém pilíři.

Klip k otázce důchodové reformy

Změnit se má i to, že vedle doživotní penze a penze na dvacet let, má být možné sjednat i penzi na kratší dobu. „Diskutujeme o tom, že by se penze na dobu určitou mohly vyplácet kratší dobu, že by si lidé zvolili délku vyplácení,“ uvedl v HN Urban.

Bez řečí - II. pilířVideo: bankovnipoplatky.com

Navrhované změny mají být předloženy ještě do konce června a poté projdou schvalovacím procesem ve Sněmovně a Senátu. Zda se je však do voleb podaří schválit, je nejisté. Lidé starší 35 let, kteří se musí rozhodnout o vstupu do druhého pilíře již do 1. července, tak vlastně nevědí, jaká pravidla budou doopravdy platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám