Hlavní obsah

Využívejte on-line bankovnictví, vyzývají banky klienty

Právo, svj

Banky, pojišťovny i některé stavební spořitelny z preventivních důvodů kvůli zamezení šíření koronaviru omezují provoz svých poboček. Současně připomínají, že většinu služeb a produktů si klienti můžou vyřídit z domova prostřednictvím internetového nebo mobilního bankovnictví, v případě stavebních spořitelen i přes e-mail nebo call centra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Vzhledem k rostoucímu počtu zaměstnanců v karanténě jsme nuceni šetřit s lidskými zdroji a dočasně jsme uzavřeli 97 z našich 502 poboček,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Pobočky ČSOB včetně těch v obchodních centrech zatím zůstávají otevřené. Jedinou výjimkou jsou pobočky v Litovli, Uničově, Hranicích na Moravě a ve Dvoře Králové.

„Prvořadou prioritou je zdraví zaměstnanců i klientů. I v současné mimořádné situaci ale potřebujeme zachovat maximální dostupnost bankovních služeb, protože jsme součástí kritické infrastruktury státu,“ sdělil Právu člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Po zavření showroomů kvůli koronaviru se prodej aut téměř zastavil

AutoMoto

ČSOB podle něj omezila počet zaměstnanců na pobočkách a také se častěji střídají. „Zavedli jsme i všechna potřebná hygienická opatření a průběžně distribuuje dezinfekční i ochranné prostředky. Na pobočkách vidíme větší poptávku po vybírání hotovosti a také po poradenství v oblasti investic,“ uvedl Sadil.

Klientům radí, aby co nejvíce platili bezhotovostně platebními kartami nebo mobilními aplikacemi.

„V této situaci se ukazuje důležitost digitálního bankovnictví, protože díky němu jsme lidem k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Proto místo osobního kontaktu doporučujeme služby v internetovém a mobilním bankovnictví,“ dodal Sadil s tím, že v plném provozu jsou i telefonní linky banky.

Někde pobočky zavírají

Komerční banka na začátku týdne zavřela jen 60 menších míst. „Chtěl bych klienty požádat, aby preferovali on-line možnosti komunikace s bankou a přispěli tak ke snížení rizika šíření koronaviru,“ uvedl také generální ředitel banky Jan Juchelka.

Z pojišťoven například Kooperativa zatím plošně pobočky neuzavřela. Všechny pobočky byly vybaveny dezinfekcí, platit pojistné na nich je možné jen bezhotovostně. ČSOB pojišťovna pobočky do 24. března uzavřela, poradci ale zůstávají k dispozici po telefonu i přes email. Své pobočky uzavřela pak třeba i skupina AXA.

Met Gala: Největší módní událost roku se kvůli koronaviru ruší

Koronavirus

Ministerstvo financí v pondělí upřesnilo vládní nařízení ohledně výjimek z omezení obchodu a služeb tak, že banky včetně stavebních spořitelen, pojišťovny, obchodníci s cennými papíry a další poskytovatelé a regulovaní zprostředkovatelé finančních služeb mohou nadále obsluhovat své klienty.

„Tyto subjekty mohou dle svého rozhodnutí omezit provozní dobu svých poboček, obchodních míst a provozoven,“ uvedlo. Zákaz volného pohybu osob nařízený vládou se na „využívání nezbytných finančních a poštovních služeb“ nevztahuje.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám