Hlavní obsah

Vysokoškoláci hledají bydlení. Vyplatí se jim nájem, nebo podnájem?

Novinky, bab

Většina Čechů bydlí ve vlastním, v nájmu pak žije zhruba čtvrtina obyvatel Česka. Oblíbený je především u mladých lidí do 30 let a studentů. Poptávka po pronájmech ve velkých městech s univerzitami tradičně výrazně roste během září. Studenti ale často v touze najít rychle levné bydlení nevidí rozdíl mezi uzavřením nájmu a podnájmu.

Foto: Profimedia.cz

Mnohdy studenty vyjde levněji, když si společně pronajmou byt, než když bydlí na koleji.

Článek

Mnozí studenti dávají před životem na koleji přednost pronájmu většího bytu, ve kterém jich bydlí několik pohromadě. Často je tento typ bydlení vyjde laciněji a je v mnoha ohledech komfortnější než kolej.

„Se třemi kamarády jsme si pronajali třípokojový zařízený byt. Každý máme vlastní pokoj, jeden v něm bydlí i s přítelkyní. I když nájem není nejlevnější, pořád nás bydlení stojí méně než na koleji. Ušetříme každý měsíc téměř dva tisíce korun. Navíc bydlení v pronajatém bytě je mnohem pohodlnější,” popsal Novinkám své zkušenosti Aleš z Prahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nezaměňujte nájem a podnájem

Důležité ale je rozlišovat mezi nájmem a podnájmem.

„Nájmem se rozumí situace, kdy majitel nemovitosti přenechá svůj byt či dům k dočasnému užívání druhé osobě a ta mu za to platí nájemné. Oproti tomu podnájem vzniká ve chvíli, kdy samotný nájemce dává třetí osobě do podnájmu byt nebo jeho část. Peníze potom inkasuje sám nájemce. Takový typ bydlení je zpravidla levnější,“ popsal Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Studenty pochopitelně lákají nižší ceny. Někteří proto podnájem považují za přijatelnější, umožňuje jim totiž pronajmout si od člověka, který má byt v nájmu, například pouze jeden pokoj, a bydlení je tak cenově dostupnější.

Ovšem často nejsou schopni zvážit rizika, jaká pro ně bydlení v podnájmu může mít. „Je důležité si uvědomit, že podnájemce není nijak výrazně chráněn zákonem,” upozornil Hartmann.

Podnájem může být sjednán maximálně na stejně dlouhou dobu jako nájem. Proto byste se měli dostatečně informovat, kdy ke skončení nájmu dojde.

Snadnější je i samotná výpověď. Tu může podnájemce dostat bez udání důvodu. Výpovědní lhůta může být totiž nájemcem ve smlouvě o podnájmu určena libovolně. Student tak může v podstatě skončit ze dne na den na ulici. „Není-li však ve smlouvě lhůta upravena, je standardní, tříměsíční,“ doplnil Hartmann.

Majitel nemovitosti výběr podnájemce neovlivní

Podnájmům nahrává i nový občanský zákoník. Příliš nadšení z toho ale nejsou majitelé nemovitostí. Zpravidla totiž nemohou ovlivnit, kdo bude jejich majetek užívat.

Majitel pronajímané nemovitosti uzavírá smlouvu pouze s nájemcem. Jeho osobu si tedy může vybrat. To ještě před rokem 2014 platilo i u podnájmů. Nový občanský zákoník ale přinesl možnost podnájmu bez souhlasu majitele nemovitosti, nájemce si tedy může prakticky vzít do podnájmu kohokoliv. Na druhou stranu to ale platí jen v případě, že nájemce v bytě nebo domě bydlí společně s podnájemníkem. V takovém případě pak majitel nemovitosti nemůže nijak protestovat.

„Pokud je situace opačná a nájemce dává k dispozici celou nemovitost, kterou sám trvale neobývá, souhlas majitele je nutný. V případě, že nájemce souhlas od majitele nemá, a přesto dává byt k užívání podnájemníkům, může mu majitel nemovitosti dát výpověď z bytu pro hrubé porušení povinností,“ upozornil Hartmann.

Podobně i u družstevních bytů

Obdobná situace je i u pronájmu družstevních bytů. Pokud se rozhodnete přenechat svůj družstevní byt k užívání třetí osobě, měli byste pamatovat na několik zásadních skutečností. Například - vlastníkem družstevního bytu je družstvo, nikoliv jeho člen, ten vlastní pouze takzvaný družstevní podíl a on sám je v nájmu bytu. Družstvo musí souhlasit s uzavřením smlouvy o podnájmu.

„V případě, že by nájemce uzavřel smlouvu bez předchozího souhlasu, může v krajním případě nastat situace, kdy družstvo vypoví smlouvu o nájmu pro hrubé porušení povinností nájemce, čímž mu sice zůstane družstevní podíl, ale ztratí užívací právo k bytu,“ varoval Hartmann.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno čeká neplatiče nájemného

Platit nájemné spolu s náklady za služby je základní povinností nájemce bytu. Pokud ji porušíte, nečeká vás jen výpověď z bytu, jak se mnozí lidé domnívají,...

Co nesmí chybět v nájemní smlouvě

Formu a obsahové náležitosti nájemní smlouvy upravuje občanský zákoník. Při jejím sjednávání je třeba dát pozor na spoustu věcí. Například uzavřít ji můžete...

Výběr článků

Načítám