Hlavní obsah

Výnosy účastnických fondů inflaci loni většinou nepřekonaly

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 16 z 27 účastnických penzijních fondů nedokázalo v roce 2017 svou výkonností překonat inflaci, která činila v průměru 2,5 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Celkem 14 fondů skončilo dokonce v záporných hodnotách, když mělo výnosy nižší než inflace. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Asociace penzijních společností. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, mělo koncem roku 763 332 lidí, o 42 procent více než o rok dříve.

Nejlépe si loni vedly dynamické fondy, které investují převážně do akcií. Ty připisovaly zhodnocení nejčastěji mezi pěti až devíti procenty. Vyvážené fondy, kde už je akciový podíl nižší a dluhopisový vyšší, však vykazovaly nižší zhodnocení, stále ale většinou nad inflací. Povinné konzervativní fondy skončily loni podle asociace kvůli poklesu cen dluhopisů vesměs v záporných číslech.

V transformovaných penzijních fondech původního penzijního připojištění, do kterých již však nelze vstupovat, si na konci loňského roku na penzi celkem spořilo 3,69 miliónu účastníků. Výsledky těchto fondů, v nichž je klientům garantováno nezáporné zhodnocení, Asociace penzijních společností zatím nezveřejnila. Výnosy z nich jsou však v posledních letech velmi nízké.

„Průměrný výnos transformovaných fondů za rok 2016 byl 0,77 procenta, a za roky 2013 až 2016 byl průměrný roční výnos jen 1,23 procenta,“ upozornila v tiskové zprávě společnost OVB Allfinanz. Atraktivitu bývalého penzijního připojištění tak zachraňují už jen štědré státní příspěvky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám