Hlavní obsah

Vymámí z dlužníků peníze, ale nepomohou. Oddlužovací firmy často lidi potopí

Právo, Jakub Svoboda

Stále více Čechů nezvládá splácení svých dluhů. Počet žádostí o oddlužení se loni zvýšil o 28 procent na více než 30 tisíc a dlužníků, kteří se na soudy obracejí, přibývá podle statistik i letos. Odborníci varují, že pádu lidí do dluhové pasti stále častěji zneužívají různé neseriózní společnosti, které na nich pod maskou pomoci parazitují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo upozornili organizátoři projektu Navigátor bezpečného úvěru, nepoctivé společnosti nabízejí oddlužení či odvrácení exekuce, a to za poplatek, který vybírají dopředu. Peníze v řádech tisíců přitom inkasují i od lidí, u nichž je zjevné, že podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu nesplňují.

Vedle toho se objevují i firmy, které prodávají vymazání jména dlužníka z úvěrových registrů. To lze ale zajistit jen velmi obtížně.

Vyinkasují tisíce, ale nepomohou

„Smutné je, že se problém týká právě těch lidí, kteří se se svou situací snaží něco dělat a problém řešit. Z nedostatku informací se bohužel chytají na inzeráty společností, které nabízejí oddlužení či ukončení exekuce, ačkoli to ve skutečnosti nedokážou zajistit. Za své služby si ale přesto nechají zaplatit, a finanční situace dlužníka se tedy ještě zhorší,“ říká profesor Karlovy univerzity a garant projektu Navigátor bezpečného úvěru Michal Mejstřík.

Podobné parazitní firmy podle něj spoléhají na zoufalství dlužníků, kteří se snadno nechají nalákat na příslib řešení problémů.

Tito paraziti berou od lidí peníze a vůbec jim nezaručují, že jejich problémy vyřeší.
Michal Mejstřík

„Podstatné je, že firmy vybírají peníze už za samotný úřední úkon, tedy přípravu podkladů pro osobní bankrot či ukončení exekuce. Poplatek v řádech tisíců korun není vázanou na dosažení výsledku. Tito paraziti tak od lidí s problémy berou peníze a vůbec jim nezaručují, že jejich problémy vyřeší,“ upozorňuje Mejstřík.

K osobnímu bankrotu, kdy dlužník zaplatí věřitelům aspoň 30 procent dluhů během pěti let, se jako k poslední naději upíná mnoho zadlužených. Je ale nutné si uvědomit, že 30 procent splacení dluhů je minimální hranice, ne pevně daná.

Počet vyhlášených osobních bankrotů vzrostl letos v červnu ve srovnání s květnem o 207 na 1621. Meziročně se pak podle údajů společnosti CRIF - Czech Credit Bureau zvýšil o devět procent.

Slibovali osobní bankrot, soud ho však zamítl

„Půjčila jsem si před pár lety 60 tisíc. Po nějaké době přišly problémy doma a přestala jsem platit. Věřitelé mi pořád volali, posílali upomínky. Bohužel jsem to neřešila a naivně si myslela, že se mi to nějak vyhne, že na mě zapomenou. Ve výsledku to došlo až do exekuce,“ odkrývá svůj příběh, kterých jsou v Česku jako přes kopírák tisíce, paní Marie S. z Děčína.

Teprve při zahájení exekuce se lekla a rozhodla se problém řešit. „Našla jsem na internetu firmu, která slibovala, že exekuci zastaví, uděláme osobní bankrot, a je to. Chtěli 15 tisíc. Půjčila jsem si od kamarádky, abych se z toho dostala. Peníze jsem jim dala, ale soud mi bankrot zamítl. Firma mi peníze nevrátí, protože papíry prý podle dohody vyplnili a za zamítnutí údajně nemůžou,“ zoufá si Marie.

Společnost, která peníze inkasovala, přitom od prvního kontaktu s klientkou pravděpodobně věděla, že žena na oddlužení nedosáhne.

Skutečnou pomoc lze získat zadarmo

„První chybu paní udělala už v tom, že problém neřešila a měla pocit, že se to nějak vyvrbí. Pak už se chyby jen kumulovaly v zásadě ze zoufalství z toho, jak se situace vyvíjí,“ komentuje příběh Marie provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Problém byl podle něj už v tom, že Marie oslovila společnost, kterou si neprověřila a která se chovala jako zprostředkovatel, tedy rádoby oddlužovací společnost, která jen šermovala termínem osobní bankrot.

„Prakticky paní nepomohli, peníze si však samozřejmě naúčtovali. Přitom existují známé instituce, které se skutečně soustředí na poradenství a pomoc zadluženým lidem v nouzi. Jejich služby jsou navíc zadarmo a dlužníkům jsou k dispozici skuteční odborníci - Poradna při finanční tísni, občanské poradny apod.,“ připomíná Nacher.

Jak zvládnout dluhy
Kontaktujte svého věřitele a zkuste se s ním dohodnout, například na splátkovém kalendáři.
Kontaktujte prověřené a veřejné poradenské společnosti. Pracují v nich odborníci a na rozdíl od parazitujících firem nejsou motivovány ziskem.
Neberte si další půjčky, abyste splatili ty předchozí.

Firmy, které na zadlužených lidech parazitují, se obvykle dokážou vyhýbat nechtěné publicitě - stejně jako lichvářské firmy, s jejichž půjčkami pád do dluhové spirály často začíná. Zájemce o osobní bankrot musí splnit celou řadu podmínek a dodat soudu velké množství precizně zpracovaných dokladů. „Jejich vyhotovení se nesmí podcenit či nějak relativizovat s tím, že stačí dva papíry a je hotovo. Právě s přípravou odpovídajících podkladů pro osobní bankrot ovšem pomohou odborníci z občanských poraden, a to zadarmo,“ zdůrazňuje Nacher.

Šance na vymazání je nízká, poplatky vysoké

Mezi společnosti, které zdánlivě pomáhají, ale přitom mohou přinést prohloubení problémů, patří i firmy, které nabízejí vymazání z úvěrových registrů.

Zápis v registru může dlužníka upozornit na problémy se splácením a je velmi vážným varováním před sjednáváním dalších úvěrů. Pro solidní společnosti je zase signálem, že další úvěr není pro samotného dlužníka dobrým řešením. „Bohužel mnoho lidí takové odmítnutí nasměruje do náruče lichvářským společnostem, které se přímo chlubí tím, že do registrů nenahlížejí,“ konstatuje Mejstřík.

Popřípadě lidé sedají na lep právě vykutáleným podnikavcům, kteří za úplatu dlužníkům nabízejí vymazání v registru. Šance, že bude záznam vymazán, je ale podle Mejstříka velmi nízká - většina žadatelů o úvěr totiž při jeho sjednávání podepsala souhlas se zveřejněním jména v registrech.

I když tedy uspěje pouze minimum žadatelů, zprostředkovatelské firmy si opět nechávají dopředu zaplatit nemalé nevratné částky, což žadatele zpravidla uvrhne ještě hlouběji do dluhové spirály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám