Hlavní obsah

Vymahači dostanou z lidí většinu dluhů, žně mají na Moravě

Právo, Jindřich Ginter

Vzhledem k rostoucímu zadlužení obyvatel mají v Česku žně nejen exekutoři, ale na své si přijdou i inkasní agentury, které se zabývají vymáháním pohledávek jak od lidí, tak i od firem. Nejvíce dlužníků z řad obyvatelstva, jejichž závazky už řeší inkasní, tedy vymahačské firmy, je na severní Moravě a překvapivě velké procento je také ve Středočeském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Více než 15 % dlužníků, jejichž závazky se dostaly do externího inkasního řízení, má bydliště v Moravskoslezském kraji. Následuje s 12 % kraj Ústecký a překvapivě na třetím místě je s 11 % i Středočeský kraj,“ tvrdí s odkazem na své statistické šetření inkasní společnost M.B.A. Finance.

To, že je v Moravskoslezském kraji nejvíce dlužníků, souvisí s tím, že se v žebříčku nezaměstnanosti nachází na druhém místě. „Středočeský kraj je však překvapením vzhledem k druhé nejnižší míře nezaměstnanosti,“ uvedl analytik Petr Fic.

Do šetření byli zařazeni dlužníci spotřebitelských půjček a plateb za zboží či služby, naopak se nepočítaly hypotéky.

Agentury se chlubí  vysokou úspěšností

„V Evropě představují pohledávky v průměru až 30 % úhrnu aktiv firem, u českých podniků to bývá běžně daleko více. Každý den po splatnosti se šance věřitelů snižují, ale pokud jednají včas, tak jen pět procent pohledávek je skutečně nedobytných,“ tvrdí Cyril Mores z inkasní společnosti Creditreform. A to i přesto, že více než polovina zbankrotovaných firem nemá už žádný majetek.

„Úspěšnost vymáhání dluhů při mimosoudním řešení máme 75 procent.. Zbytek končí u soudu, kde se podaří vymoci další zhruba pětinu,“ tvrdí Creditreform. V Česku působí kolem dvou set agentur a společností, které nabízejí správu, odkupy nebo vymáhání pohledávek.

Za některé vymožené pohledávky neplatí provizi inkasním firmám věřitel, ale zaplatí je rovněž dlužník. Obvyklé provize z vymožených částek se u tuzemských pohledávek ne starších půl roku pohybují kolem deseti procent. „V deseti až patnácti procentech případů vymůžeme 110 procent dluhu, tedy naší provizi platí dlužník, nikoliv věřitel,“ dodal Creditreform.

Zároveň se více lukrativní stává obchod s pohledávkami, což ovšem někdy dlužníky dostává do prekérní situace, neboť zcela ztratí přehled o tom, komu a kolik vlastně dluží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám