Hlavní obsah

Vymahači dluhů z rychlých půjček straší ruštinou i pomstou na dětech

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktiky některých úvěrových společností v Česku jsou vůči jejich klientům nevybíravě kruté a většinou se zaměřují na psychologický nátlak. Používají zastrašování, hrozí využitím rusky hovořících mužů a nezaleknou se ani výhrůžek týkajících se dětí dlužníků.

Článek

Prodával jsem lidem spotřebitelské úvěry a půjčky jako na běžícím pásu a zároveň jsem vedl tým vymahaču dluhů, který používal nevybíravé nátlakové metody včetně otevřeného zastrašování. Nechal jsem toho, i když jsem vydělával velké peníze. To je ve zkratce zpověď bývalého zaměstnance jedné z nejvýznamnějších úvěrových společností v Česku, která lidem poskytuje rychlé půjčky bez ověřování bonity a spotřebitelské úvěry.

Redakci je jeho jméno známo, ale on si nepřál být jmenován z obavy ze msty. Vymahače dělal čtyři roky v části Středočeského kraje.

„Vedl jsem tým pro prodej půjček i správu pohledávek. To, že se dlužníci jmenovitě a veřejně vylepují na domovní dveře i s částkami kolik dluží, je jen jedna z možností. Probíhají i mnohem tvrdší postupy, ke kterým jsou pracovníci motivováni,“ tvrdí ve své zpovědi.

Výzvy se posílaly i klientům, kteří byli v prodlení se splátkou třeba i tři dny. Vylepování jmen dlužníků na domovní dveře a sloupy veřejného osvětlení je to nejmenší.
bývalý zaměstnanec společnosti poskytující rychlé půjčky na cokoliv

Dělal na živnostenský list. „Provize se skládala z několika složek, a to za uskutečněný prodej půjček, dále za výsledek týmu, tedy celkové výše prodeje, a za splnění několika bodů v takzvané recidivě.“

Pokud to splnil, jako manažer si podle svých slov mohl užívat provize přesahující sto tisíc korun měsíčně.

„Regionální ředitel a jeho asistenti nás nutili k osobním návštěvám u klientů i v noci. Kromě toho jsme jména dlužníků vylepovali ne jen na dům, ale i sloupy veřejného osvětlení. Věřte, že tato metoda byla velmi účinná. Pokud nezabrala, byly i jiné,“ říká bývalý vymahač.

"Aby se vaše děti vrátily v pořádku ze školy. Neděláte si starosti, paní?"

Mezi obvyklé praktiky vymahačů patří například to, že se přitočí třeba k manželce dlužníka a přesně jí vyjmenují trasu a časy kudy chodí do a ze školy jejich děti. A při tom se významně tváří. Nic víc a nic míň.

Další metodou je každodenní postávání vymahačů přede dveřmi dlužníka a náznak, že dokud se na ně hovoří česky, jsou na tom ještě dobře, ale pokud nezaplatí, mohla by se „úřední“ řečí stát ruština, tedy náznak, že na dlužníka pošlou tvrdé hochy hovořící rusky. Tento „vymáhací“ bonmot potvrdili Novinkám ze své praxe i někteří advokáti.

Obvykle se k těmto nátlakovým metodám přistupuje v okamžiku, když už na žádný majetek, který by se dal dát do dražby, nenarazil exekutor a věřitelská firma chce od dlužníka peníze zpátky ber kde ber, třeba od příbuzných. Problém je v tom, že mnozí lidé si berou jednu půjčku za druhou, aby měli na splátky svých starších závazků.

„Výzvy se posílaly i klientům, kteří byli v prodlení se splátkou třeba i tři dny. Vymahači pro posílení psychologického dopadu nosí černé kombinézy, skutečně pak vypadají jako komando, prý údajně pro vlastní bezpečnost,“ uzavírá bývalý „obchodní poradce“ spotřebitelských půjček a šéf vymáhací skupiny úvěrové firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám