Hlavní obsah

Vyhýbání se splácení dluhů je podvod, který by měl být trestán, míní třetina Čechů

Novinky, bab

Pokud se zadlužím, měl bych dostát své povinnosti a svému závazku se nevyhýbat, soudí naprostá většina Čechů. Každý třetí dokonce jednání lidí, kteří tak činí, považuje za podvodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tři čtvrtiny lidí podle průzkumu společnosti Kruk berou prodlení při splácení úvěrů a půjček jako problém, který je třeba urychleně řešit. Každý jedenáctý však neuhrazené platby považuje za zcela normální či jen malý problém, častěji mají tento názor lidé mladší 34 let a lidé se základním vzděláním.

Pro zhruba šestinu lidí jsou neuhrazené splátky velkou ostudou či životním selháním. Jak zmínila Jana Palendalová ze společnosti Kruk, tyto pocity mají především lidé starší 65 let a penzisté, kteří mají mnohdy největší problém případné dluhy splácet. I tak se ale ke svým závazkům staví aktivně a nesnaží se jim vyhýbat.

Lidé, kteří se splácení svých závazků vyhýbají, by měli být potrestáni, soudí třetina lidí, toto jednání totiž považují za podvod. Vyhýbání se závazkům odsuzují především starší a vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Češi za urgentní považují především závazky vůči úvěrovým společnostem, naopak se splácením půjček od rodiny či přátel až tak nespěchají. Podobný postoj pak zaujímají vůči dluhům na poplatcích za mobilní telefon či připojení k internetu.

Zadluží se i kvůli splácení jiných půjček

Podle lidí oslovených v průzkumu existují k zadlužení i rozumné důvody. Dvě třetiny by se zadlužily kvůli provedení opravy v bytě, téměř tři pětiny lidí pak kvůli jiné neočekávané události jako je například lékařský zákrok nebo náklady na léky.

Bez ohledu na účel by si v nutném případě vzala půjčku bezmála pětina (18 procent) lidí. Za nejméně rozumné účely půjček považují respondenti nákupy dárků, dovolené nebo předplatného mobilních či televizních služeb.

„Až třetina dotazovaných uvádí jako rozumný důvod k zadlužení nutnost splácet spotřebitelské půjčky či leasing automobilu, 42 procent pak úhradu splátek hypotéky. Půjčky na splácení jiných závazků ale vyvolávají spirálu zadluženosti, ze které je velmi problematické a také nákladné vystoupit,“ dodala Palendalová.

Anketa

Opozdili jste se někdy se splátkani úvěrů či půjček?
Ano
27,9 %
Ne
72,1 %
Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám