Hlavní obsah

Většina Čechů si drží finance odděleně. I po svatbě

Právo, svj, pro, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů si informace o svých příjmech a výdajích na účtu přísně střeží a ani po svatbě se o ně s partnerem nechce dělit. Přes 40 procent párů chce mít i po vstupu do manželského svazku striktně oddělené účty. Naopak jeden společný účet preferuje 37 procent domácností, vyplývá z průzkumu Era Poštovní spořitelny. Zbytek dotázaných se převážně řídí heslem „spolu, ale na dvou účtech“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To, že převažující část české populace si své finance drží raději odděleně, aby jim jejich partner neviděl do příjmů a nemohl kontrolovat výdaje, potvrzují i další analýzy.

Analytik Home Creditu Michal Kozub vidí hlavní důvod pro to, že se lidé snaží držet finance odděleně, v potřebě určité míry soukromí. „Lidé totiž nechtějí, aby jim partner viděl do příjmů a výdajů. Díky internetovému bankovnictví a platbám kartou je totiž velmi jednoduché zjistit, kolik a kde člověk utratil,“ upozornil Kozub.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někteří lidé před svými partnery své úspory vysloveně tají, respektive si ulívají peníze bokem. V průzkumu ING Bank se k tomu přiznala celá třetina lidí žijících v manželském či partnerském vztahu. Mnohdy jde přitom o velké částky. Každý desátý muž či žena má tajné úspory vyšší než tři měsíční příjmy.

Důvody tajných rezerv přitom bývají velmi individuální. Může jít čistě jen o pocit svobody a finanční nezávislosti, ale třeba i o financování nákladů na milenky či milence.

Pozor na staré závazky

Naopak společné účty a rozhodování o finančních záležitostech může být podle mnoha psychologů považováno za tmelící prvek každého vztahu. Majitelé společného účtu získají přehled o rodinných příjmech i výdajích a v rámci jednoho účtu vidí všechny transakce pohromadě. Nemusí se tak bát, že jeden z partnerů třeba zapomene zaplatit účet v domnění, že tak učinil ten druhý.

Některé páry nechtějí zakládat jedno společné konto, ale udělují si navzájem dispoziční práva ke svým účtům. „Ten, kdo vstupuje do závazku svého protějšku, by si měl předem ověřit, za jakých podmínek společný účet funguje a jaké jsou další povinnosti spjaté s tímto účtem,“ upozornil ředitel klientské komunikace Ery Jan Doubek.

Disponent by měl přinejmenším vědět, jaké poplatky z účtu odcházejí nebo zda není obstaven. Zprvu jednodušší zřízení práv k již otevřenému účtu tak nemusí být vždy nejlepší volbou.

Dohodněte se, kdo bude držet kasu

Prvním krokem k případnému otevření společného účtu je obyčejně rozhodnutí, na koho bude účet veden a kdo bude jeho disponentem. Disponent pak může vlastnit rozsáhlá práva k nakládání s účtem, včetně držení platební karty. Jediné, co zpravidla nemůže, je účet zrušit. „Partneři by si předem měli říci, kdo provádí jaké transakce, a podle toho nastavit limity pro výběry hotovosti a ostatní práva. Z bezpečnostních důvodů je dobré si stanovit pouze takovou výši limitu, kterou běžně vybíráme,“ doporučil Doubek.

Může se také stát, že majitel účtu práva disponentovi bez upozornění zruší nebo náhle zemře. I toto jsou argumenty pro oddělené finance. „Vše se dá ale řešit. Je možné se dopředu s bankou dohodnout, aby se v případě úmrtí účet nezablokoval a nadále byly prováděny platby a operace podle příkazů disponenta, aby nebyl ohrožen běžný chod domácnosti,“ dodal Doubek.

Pokud už Češi mají společný účet, v 55 procentech takových domácností na něj posílají peníze podle toho, kolik každý z partnerů vydělává. Skoro u čtvrtiny domácností se partneři snaží držet rovnoprávnost a peníze posílají rovným dílem. Zhruba desetina dotázaných posílá prostředky na společné konto podle momentální finanční situace, jen v málo případech posílá na účet peníze pouze muž nebo pouze žena.

Půjčky vybíráme většinou společně

Zatímco u osobních kont si většina párů více či méně chrání své soukromí, v oblasti půjček Češi zastávají spíše společný přístup. Půjčky se svými partnery řeší a probírají a ve dvou třetinách domácností se rozhodují společně.

Rozdíl v rolích se zvětšuje, když přichází na řadu výběr instituce, která má půjčku poskytnout. Ve třetině případů má hlavní slovo muž, žena jen ve 13 procentech. „Nejběžnější ale je, že si partneři banku či značkovou společnost vybírají spolu, děje se tak v 54 procentech,“ odkázal analytik Michal Kozub na nedávný průzkum agentury STEM/MARK pro Home Credit. Informace o půjčce si lidé nejčastěji zjišťují na internetu. Jen tři procenta zájemců o úvěr se o něm s nikým neradí.

Zatímco půjčky jsou v domácnosti společným tématem partnerů, starost o domácí administrativu si Češi opět raději dělí. Muži se nejvíc starají o výdaje a administrativu spojenou s internetem a televizí a o provoz auta. Takřka rovnocenně se partneři dělí o starost s nájmem, podobné je to s placením energií.

Anketa

Máte s partnerem/partnerkou nebo manželem/manželkou oddělené účty?
Ano, máme každý svůj
54,8 %
Ne, máme společný účet
45,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4837 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám