Hlavní obsah

Velké peníze z bankomatu už nemusíte měnit, hodnotu bankovek si sami navolíte

Novinky, Barbora Buřínská

Z bankomatu vám vyjela dvoutisícovka a v obchodě vám ji odmítají rozměnit. Nezachrání vás ani koupě drobné položky, pokladní nemá na vrácení. Co teď? Čtyři tuzemské banky nabízejí řešení. Na jejich bankomatech si můžete navolit hodnotu bankovek, ve kterých svůj výběr provedete.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

U bankomatů čtyř bank si výběr dvoutisícovky můžete navolit v menších nominálech.

Článek

Jako první přišla s touto nabídkou Air Bank. "Volbu konkrétních bankovek při výběrech z bankomatů jsme klientům nabídli již v listopadu 2011," sdělil Právu Vladimír Komjati, tiskový mluvčí Air Bank.

O volbu hodnoty bankovek je u klientů zájem

V první polovině loňského roku se k Air Bank přidala i UniCredit Bank, která v současné době nabízí službu volby hodnoty bankovek přibližně ve 3/4 své bankomatové sítě. "Během letošního roku předpokládáme tuto službu rozšířit téměř do celé sítě, která nyní čítá 187 bankomatů," uvedl pro Novinky tiskový mluvčí banky Petr Plocek.

Nová funkce, o kterou UniCredit své bankomaty obohatila, měla vliv i na zvýšení částky průměrného výběru z bankomatu ze 4300 korun v roce 2011 na 5000 korun v roce 2012. "Nejčastější bankovka, která byla volena po zavedení funkcionality, byla v hodnotě 200 korun. Navyšovali jsme oproti původnímu plánu i počet těchto bankovek v našich bankomatech, tak aby to odpovídalo požadavkům klientů," řekl Petr Plocek.

Foto: UniCredit Bank

Obrazovka bankomatu pro volbu hodnoty bankovek

Do čtveřice bank se letos v lednu zapojila i největší tuzemská banka - Česká spořitelna, následovaná Raiffeisenbank. "Možnost volby hodnoty bankovek nabízíme klientům ve více než 120 bankomatech po celé České republice. Pokud se ukáže, že mají klienti o tuto funkci zájem, máme v plánu rozšířit ji do celé sítě," řekl Právu Jan Holinka z Tiskového centra České spořitelny. V Raiffeisenbank službu nabízejí od 28. ledna na 121 bankomatech z celkových 150.

Banky nabízející možnost volby hodnoty bankovek ve svých bankomatech
BankaPočet bankomatů s možností volby hodnoty bankovekKombinace výběru z nominálních hodnot bankovek
Air Bankcelá síť - 38200, 500, 1000, 2000
Česká spořitelna120 z 1360200, 500, 1000, 2000
Raiffeisenbank121 ze 150200, 1000, 2000
UniCredit Bank140 ze 187200, 500, 1000, 2000
Zdroj informací: banky; stav ke 14. únoru 2013

 Kombinace jen z dostupných nominálů

Pokud nastane situace, že v bankomatu "dojde" některá hodnota bankovky, přístroj si s ní dokáže poradit. Klientovi nabídne vždy pouze ty kombinace nominálů, které jsou momentálně dostupné. Bankomat je schopen si dopředu propočítat všechny možné kombinace.

"Například pokud by si klient vybíral 2400 korun a bankomat by již neměl bankovky v hodnotě 500 korun, nabídl by klientovi variantu jednou 2000 korun a dvakrát 200 korun, nebo variantu dvakrát tisíc korun a dvakrát 200 korun. Pokud by bankomat bankovky v hodnotě 500 korun měl, dal by klientovi na výběr ještě další možnosti, například jednou tisíc korun a dvakrát 500 korun a dvakrát 200 korun, nebo čtyřikrát 500 korun a dvakrát 200 korun," upřesnil pro Právo Jan Holinka.

Většina ostatních bank zavedení služby neplánuje

I přesto, že volba hodnoty bankovek je zajímavou nadstavbovou službou pro klienty, většina bank o jejím zavedení neuvažuje. Důvodem například pro ČSOB a Poštovní spořitelnu je prodloužení doby transakce u bankomatu a tedy snížení komfortu pro klienta.

V Komerční bance sice také klientům možnost zvolit si kombinaci bankovek nenabízejí, jejich bankomaty jsou ale v případě výběru nižších částek (limit je nyní do pěti tisíc korun) nastaveny na přednostní vyplácení bankovek nižších nominálních hodnot. Například při požadavku výběru 4500 korun, klient obdrží čtyřikrát tisícovku a jednu pětistovku.

V GE Money Bank o zavedení služby uvažují. "Nestihneme to ovšem dříve než v příštím roce s ohledem na nutné softwarové i logistické úpravy v celé síti našich bankomatů," sdělil Novinkám Pavel Zubek, tiskový mluvčí GE Money Bank.

Anketa

Využíváte při výběru z bankomatu možnost volby hodnoty bankovek?
Ano
46 %
Ne
54 %
Celkem hlasovalo 19920 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám