Hlavní obsah

Věk a děti vyřazují Čechy z práce

Právo, Jiří Vavroň

Nechtějí vás přijmout do zaměstnání, protože vám bylo víc než padesát? Nemůžete najít uplatnění, protože jste příliš mladý nebo máte na starost dítě? V Česku nejste výjimkou. Podle 85 procent občanů totiž na našem trhu práce dochází k diskriminaci některých skupin obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Hlavním důvodem je podle naprosté většiny lidí věk. A to i přesto, že diskriminace v zaměstnání kvůli věku je zákonem zakázána.

Mezi další důvody diskriminace při hledání zaměstnání patří zdravotní stav, tělesné postižení či fakt, že máte děti. Vyplývá to z posledních průzkumů agentury STEM.

Později do důchodu - ale kdo starší lidi zaměstná?

Podle expertů by zjištěné výsledky měly být vážným varováním pro vládu. Současný trend vládní politiky totiž směřuje k prodlužování věku odchodu důchodu.

Lidé po padesátce, kteří nemají vysokou školu, mají malou šanci najít nové uplatnění, potvrzují pracovníci úřadů práce.

Nepříliš velká ochota zaměstnávat matky s dětmi rovněž nekoresponduje s úsilím vlády podporovat rodiny a umožnit mladým ženám návrat do zaměstnání, respektive využívat jejich kvalifikaci i formou částečných úvazků.

V počtu částečných úvazků i počtu zaměstnaných žen s malými dětmi jsme totiž v současnosti na chvostu vyspělých evropských zemí. K zásadní změně postojů personalistů řady firem podle analytiků nedochází.

Chtějí přesčasy

Zdůvodňují to tím, že potřebují, aby zaměstnanci byli ochotni k libovolné práci přes čas, k přesunům z jednoho pracoviště na druhé a k nástupu do práce podle potřeby zaměstnavatele.

Přitom zejména mladé Češky představují nevyužitý ekonomický potenciál, potvrzuje studie Idea-Cerge-EI. Podle ní by jejich zaměstnání státní kase přineslo jen na daních dodatečný příjem přes pět miliard korun.

Víra není problém

Naopak podle průzkumu mezi důvody diskriminace na trhu práce rozhodně nepatří náboženské přesvědčení či politické smýšlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám