Hlavní obsah

V peněženkách Čechů se zabydlely bezkontaktní platební karty, v oběhu jich je 4,3 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi patří ke konzervativním bankovním klientům, ovšem bezkontaktní platební karty se u nich staly hitem. Počet bezkontaktních platebních karet v Česku raketově roste. V současné době jich je v oběhu 4,32 miliónu, pro bezkontaktní platby je možné je využít na více než 31 tisíc obchodních místech. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Během prvního čtvrtletí 2014 byla uskutečněna každá třetí transakce platební kartou s využitím bezkontaktní technologie. ČR se řadí v tomto ohledu k nejvyspělejším evropským zemím," uvedl výkonný ředitel sdružení Roman Kotlán.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze statistik ovšem současně vyplývá, že počet vydaných platebních karet v Česku v prvním čtvrtletí klesl o 126 tisíc na 10,125 miliónu. Důvod poklesu sdružení neuvedlo.

Klienti bank vlastnili ke konci března 7,99 miliónu debetních karet, 1,92 miliónu kreditních karet a téměř 210 tisíc takzvaných charge karet, vázaných na úvěrový účet.

Počet transakcí vydanými kartami v obchodech se meziročně zvýšil o 18 miliónů na 99 miliónů, celkový objem stoupl o 10,7 miliardy na 79 miliard korun. Přes službu cashback, při které lidé při platbě kartou na pokladnách obchodů žádají hotovost, klienti uskutečnili téměř 139 tisíc výběrů za téměř 163 miliónů korun.

Počet obchodních míst akceptujících karty vzrostl meziročně o 7500 na 84 260. Počet bankomatů se zvýšil o 42 na 4405. Počet transakcí prostřednictvím bankomatů stoupl o 700 miliónů na 42,7 miliónu a jejich objem vzrostl o 2,7 miliardy na 151,6 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám