Hlavní obsah

V Česku běžně pracují z domova jen čtyři lidé ze sta

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práci z domova neboli tzv. home office využívají v České republice čtyři procenta pracujících, tedy zhruba 206 tisíc lidí. Průměr Evropské unie činí pět procent. Home office je nejběžnější v Nizozemsku, kde ho využívá každý sedmý pracující. Naopak nejméně častý je v Bulharsku či Rumunsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

I když je podle analytického projektu Evropa v datech home office v Česku stále běžnější a počet lidí, kteří ho využívají v posledních letech roste, stále jsme v tomto směru těsně pod průměrem Unie, který je pět procent.

„Alespoň občas si home office vezme přibližně 280 tisíc českých pracujících. To znamená zhruba tolik lidí, kolik žije v Plzni a Liberci dohromady. Ještě před deseti lety to bylo o 85 tisíc lidí méně,“ doplnil Jan Krupička z projektu Evropa v datech.

Běžně z domova či na dálku pracují čtyři procenta Čechů, tedy asi 206 tisíc lidí ve věku od 15 do 64 let. Vůbec nejčastěji podle projektu home office využívají pracující v Nizozemsku (14 procent, téměř 1,2 milionu lidí), Finsku (13,3 procenta) a Lucembursku (11 procent). Nejméně často pracují z domova Bulhaři (0,3 procenta) a Rumuni (0,4 procenta).

Každý třetí živnostník pracuje z domova

Napříč celou Evropskou unií pracují z domova mnohem častěji živnostníci (18 procent) než zaměstnanci (2,8 procenta). V České republice je tento poměr ještě výraznější, home office si bere více než třetina živnostníků (37 procent) a jen zhruba čtyři ze sta zaměstnanců.

„Jedním z faktorů určujících využívání home office je odvětví, ve kterém zaměstnanci pracují. Někde tuto výhodu zkrátka nelze využít. Další faktorem bývá vzdálenost, kterou zaměstnanec musí urazit do a z práce. Čím větší je tato vzdálenost, tím častěji bude zaměstnanec volit práci z domova. K tomu se pojí také vztah k technologiím. I během home office musí být člověk zpravidla v kontaktu s lidmi a využívá častěji telefonování či videohovory,“ doplnil Ivan Sýkora ze společnosti Cisco.

Home office častěji pro zkušené pracovníky

Představa práce z domova se často pojí s mileniály, pro které je důležitá určitá volnost i v pracovní oblasti. Například podle loňského průzkumu společnosti Deloitte v 36 zemích světa mají téměř tři pětiny mileniálů, kteří chtějí v jednom zaměstnání vydržet alespoň pět let, nyní větší flexibilitu než u předchozího zaměstnavatele.

„Podle studie ale firmy neposkytují volnost každému. Home office je častější mezi zkušenými lidmi na manažerských pozicích (69 procent) než u pracovníků na středních (40 procent) a nižších pozicích (36 procent),“ doplnil Pavel Šimák ze společnosti Deloitte.

I podle Eurostatu využívají téměř ve všech evropských zemích práci na dálku častěji lidé ve věku od 40 do 59 let než ti ve věku do 39 let. Výjimku představují jen Slovensko, Estonsko a Makedonie.

Více než pětina Středočechů dojíždí do Prahy

Možnost práce na dálku často využívají zejména pracovníci, kteří bydlí v oblastech přiléhajících k velkým městům. V České republice se jedná zejména o střední Čechy. Ty patří mezi tři desítky evropských regionů, odkud do jiného regionu dojíždí více než pětina pracujících. V tomto konkrétním případě tedy do Prahy.

V Česku do zaměstnání do jiného regionu dojíždí průměrně 5,8 procenta pracujících, na Slovensku 4,9 procenta.

Anketa

Umožňuje vám zaměstnavatel alespoň občas pracovat z domova?
Ano
43,9 %
Ne
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 833 čtenářů.

Reklama

Související články

Dojíždět za prací se lidem moc nechce

Každý den cestuje do zaměstnání mimo svoje město či obec zhruba milion Čechů. Dojíždění za prací se ale většině lidí nelíbí. Dobu strávenou na cestě...

Češi objevují výhody práce z domova

Podle průzkumu společnosti LMC už zhruba dvacet procent zaměstnanců může ve své práci využívat oblíbený benefit home office neboli práci z domova. Nejedná se...

Výběr článků

Načítám