Hlavní obsah

V cenách hypoték jsou mezi bankami velké rozdíly

Právo, Vladimír Čechlovský

Důvodem prudkého růstu zájmu o hypotéky jsou především nízké úroky v průměru kolem 4,27 procenta. Mezi bankami jsou však u konkrétních variant značné rozdíly. Skutečnou sazbu člověk zjistí až v bance a ta se může velmi lišit od uváděné minimální.

Foto: Vladimír Čechlovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Garantované sazby (platné pro všechny klienty) mají jen tři banky – Hypoteční banka, mBank a Wüstenrot hypoteční banka. Poslední jmenovaná současně nabízí i minimální sazby (pro úvěr nad 1,5 mil. Kč).

„Rozpětí u průměrných sazeb pětiletých fixací se pohybuje okolo 1,66 procentního bodu, u tříletých fixací v březnu vzrostlo na 1,15 procentního bodu. Klientům se tak – na rozdíl od loňského roku – v současnosti vyplatí důkladně porovnávat sazby jednotlivých bank,“ uvedl ke statistice za březen analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Nejvíc žádané sazby na pět let

Podle jeho slov je mezi bankami sváděn tvrdý boj o klienta zejména na pětiletých fixacích. „Některé banky drží stále sazby okolo čtyř procent a brání tak výraznějšímu nárůstu úrokových sazeb,“ uvedl Rajdl.

V březnu byl největší zájem o hypotéky s pětiletou fixací (56 procent z objemu). Naopak klesl zájem o tříleté fixace. Této fixaci dal přednost zhruba každý třetí klient. Důvodem je citelný růst úroků u tříleté fixace (průměrný úrok v březnu 4,5 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám