Hlavní obsah

Úřady loni vybraly více daňových nedoplatků, stát dál marně vymáhá desítky miliard

Finančním úřadům se loni podařilo zvýšit množství vybraných daňových nedoplatků. Získaly 11,2 miliardy korun, což je o 3,7 miliardy více než v předchozím roce. Nedoplatky celkově činí přes 110 miliard a úřady loni vymáhaly více než 92 miliard. Plyne to z návrhu státního závěrečného účtu za loňský rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Formulář Přiznání daně z příjmu fyzických osob

Článek

Úřady byly úspěšné v téměř pětině případů, v absolutních číslech šlo o téměř 650 000 případů. Získaná částka se tak proti roku 2013 zvýšila o zhruba polovinu.

Úřady ke konci roku evidovaly 78 dlužníků, kteří dlužili na některé z daní víc než 100 miliónů korun. Dohromady činil jejich dluh 20,3 miliardy korun. Na dani z přidané hodnoty evidovaly finanční úřady 61 subjektů, které na dani dlužily víc než 100 miliónů korun a dohromady šlo o 15,6 miliardy korun.

Nejvíce peněz se daří úřadům získávat prostřednictvím daňové exekuce podle daňového řádu. Jde například o srážky ze mzdy nebo přikázání pohledávky z bankovního účtu.

Možnost získat dlužnou daň srážkami ze mzdy však podle materiálu komplikuje omezená možnost úřadů včas reagovat na to, že dlužník změnil zaměstnavatele. Na mzdu se také často vztahují srážky ve prospěch jiných věřitelů.

Nedobytné pohledávky

Možnost odebrání peněz z bankovního účtu pak omezují situace, kdy dlužník není majitelem bankovního účtu. Při prodeji movitých věcí je problémem nízký zájem o tyto věci, jejich nízká hodnota a výtěžek z prodeje podle předkládací zprávy mnohdy nepřevýší exekuční náklady.

Daňové pohledávky jsou často nedobytné z toho důvodu, že dlužníci jsou předlužení, nemají žádný majetek nebo se jejich majetek nedá dohledat. Někteří dlužníci z řad fyzických osob jsou přihlášeni na adrese obecního nebo městského úřadu, řada firem je nekontaktních nebo sídlí v místě, kde je úředně nahlášeno množství dalších firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám