Hlavní obsah

Ukvapené zadlužování může přidělat velké starosti

Právo, Novinky, svj, bab

S nákupem zboží či služeb na úvěr má zkušenost většina Čechů, přičemž mnozí úvěr v současnosti splácí. Bohužel někteří lidé se zadlužují rizikově. Například si půjčují na zboží běžné spotřeby, dárky či třeba dovolenou. Ukvapené zadlužování ovšem může skončit špatně. Dluhy z půjček či kreditních karet snadno přerostou člověku přes hlavu, hrabat se z nich pak může řadu měsíců nebo dokonce i let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Půjčka nemusí být ale vždy tím nejlepším řešením. Je třeba myslet do budoucna a dávat si pozor, aby se z jedné půjčky nestal rovnou kolotoč, který nebudeme schopni ukočírovat. V těch nejhorších případech může taková lehkomyslná půjčka skončit i návštěvou exekutora,“ upozornila Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace (ČBA).

Zároveň doplnila, že jakoukoli půjčku je dobré si promyslet a následně k ní i k jejímu splácení přistupovat zodpovědně.

Nákup zboží na splátky vás může dostat do zbytečných problémů

Finance

Půjčka na dárky není dobrý nápad, míní Češi

Půjčka na vánoční dárky podle drtivé většiny Čechů sice není dobrý nápad, přesto si ji ale řada lidí plánuje vzít i letos. Ukázal to aktuální průzkum ČBA. Důvodem zadlužování bývá podle odpovědí respondentů aktuální nedostatek financí a neochota čekat, až si na vyhlédnuté zboží našetří.

Platební schopnost lidí, kteří si na dárky půjčili v minulosti, je až v 75 procentech bezproblémová, ostatní se ale k problémům se splácením přiznali.

Nákupy na úvěr ohrožují každého pátého Čecha

Finance

Podle každoročních průzkumů si půjčku na dárky bere zhruba každý desátý Čech. Toto zadlužování přitom nejvíc ohrožuje sociálně slabé rodiny a matky samoživitelky. Před Vánocemi je totiž pro rodiče mnohdy těžké nesplnit přání svých potomků a odepřít jim bohatého ježíška.

Podle dřívějšího průzkumu ČBA má v Česku zkušenost s nákupem zboží nebo služeb na úvěr 60 procent lidí, přičemž 65 procent z nich úvěr stálé splácí. Rizikově se přitom zadlužuje každý třetí Čech.

Většina Čechů se už zadlužila, každý třetí rizikově

Finance

Sedm ze sta si na dárky půjčí

To, že půjčka na vánoční dárky není rozumná, si myslí 92 procent respondentů. Přes dvě třetiny lidí by si na Vánoce nepůjčilo. Na druhou stranu si nyní podle ČBA hodlá vzít úvěr zhruba sedm procent Čechů, kteří ji chtějí využít zejména na spotřební elektroniku, hračky a vybavení bytu. Nejčastěji jde o mladé lidi do 35 let.

Neochota se zadlužit za vánoční dárky roste s věkem – určitě by si na ně nepůjčilo 80 procent lidí ve věku nad 54 let. Nejčastěji za dárky dluží mladé ženy do 26 let, které s půjčkou mají také nejvíce problémů.

Skutečnost s problémy během splácení uvedla více než pětina respondentů. Tři čtvrtiny z těch, kteří mají zkušenost s vánoční půjčkou, již veškeré své dluhy splatily, ale na 20 procent těch, kteří stále splácejí, budou splácet i v příštím roce. „Splácet vánoční půjčku ještě následující Vánoce je prostě smutné. A zbytečné,“ upozorňuje Brychová.

Češi si na vánoční dárky stále půjčují, mnozí i opakovaně

Vánoce

Drtivá většina Čechů by si na Vánoce nepůjčila více než 20 tisíc korun (91 procent), nejčastější jsou ve více než třetině půjčky do 10 tisíc korun (35 procent). Zhruba šest procent respondentů by si pak bylo ochotno půjčit do 50 tisíc korun.

„Skutečnost, že si lidé půjčují nižší částky, navíc na předměty, jako je spotřební elektronika nebo hračky, souvisí především s jejich impulzivním charakterem půjčování. V dnešní době jsou Češi více netrpěliví a nejsou příliš zvyklí si šetřit na konkrétní věc, jak tomu bývalo,“ míní Brychová.

„Hlavním důvodem je fakt, že mnozí neumějí rozlišit, zda danou věc skutečně potřebují, nebo ji jen chtějí. S tím samozřejmě souvisí také okolní vlivy, vytvářející na jedince tlak, který často vyvolává přesvědčení, že se bez dané věci zkrátka neobejdou, a proto když ji má soused nebo je jen v akci, ji musí zkrátka mít, a to co nejdříve,“ dodává.

Reklama

Související články

Lepit půjčku půjčkou většina lidí odmítá

Půjčit si na splátku jiné půjčky zavrhují čtyři z pěti Čechů. Ovšem chovají se tak vždycky? Více než třetina rizikových dlužníků se totiž této možnosti nijak...

Výběr článků

Načítám