Hlavní obsah

Tzv. americké hypotéky z trhu vytlačují spotřebitelské úvěry

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem lidí o tzv. americké hypotéky, které může příjemce použít na cokoli, dlouhodobě a průběžně roste. Pro mnoho lidí se totiž zvláště nyní stávají dočasným východiskem, jak zaplatit ještě dražší předchozí spotřebitelské půjčky. Právu to potvrdily banky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Zejména v posledních třech letech zaznamenáváme větší zájem o neúčelovou hypotéku,“ řekla Právu Kateřina Bílá z Wüstenrot. A to přestože americká hypotéka má i o dvě tři procenta vyšší úroky proti standardní hypotéce.

Pro některé klienty je totiž americká hypotéka výhodná už jen tím, že nemusí prokazovat, na co chtějí peníze použít. „Často ji lidé volí, protože má nižší sazby než jsou u neúčelových spotřebitelských úvěrů. V případě vyšších úvěrů ji často využijí,“ dodala Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.

Příjmy se musí doložit

Americká hypotéka je hypotéka na cokoliv, ale klient nemusí dokládat účel použití úvěru. „Příjmy dokládá jako u standardní hypotéky,“ uvedl Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Za úvěr se ručí nemovitostí. Peníze lze použít i na refinancování dříve poskytnutých úvěrů.

„Žadatel o tento typ hypotéky vždy předkládá doklady o příjmu ze závislé činnosti, případně daňové přiznání a další dokumenty, například nabývací titul,“ vysvětluje Michal Teubner z Komerční banky.

Pokud třeba podnikatel příliš optimalizuje daně, má v tomto případě smůlu – rozhodující pro určení jeho bonity je to, co stojí psáno v jeho daňovém přiznání. Některé banky ale stále ještě půjčují i bez daňového přiznání, ale hypotéku pak přeplatíte prakticky dvakrát tolik proti běžné hypotéce a musíte mít nemovitost, kterou se zaručíte. Přitom odhadní ceny, rozhodující pro banku, jsou proti tržním výrazně nižší.

Hypotéku bez dokládání příjmů, kdy banka bere v úvahu pouze hodnotu zástavy, nabízejí již jen Raiffeisenbank a ČSOB. U Komerční banky mohou jen někteří zákazníci získat úvěr bez dokládání příjmů – kreditní kartu s předem schváleným limitem. „To se však týká pouze vybraných klientů na základě jejich historie,“ zdůraznil Teubner z KB.

Hypotéku bez dokládání příjmu u Raiffeisenbank lze čerpat jako účelovou, tedy na bydlení, nebo neúčelovou na cokoli. Klient nedokládá příjmy, ale jen uvede prohlášení o příjmech, které banka nijak nekontroluje.

„Důležitá je výše odhadní ceny zastavené nemovitosti. V takovýchto případech půjčujeme maximálně na 50 procent hodnoty zastavené nemovitosti,“ upřesňuje Kofroň z RB. Maximální doba splatnosti je 20 let.

Úrokové sazby výrazně vyšší

Úrokové sazby u hypotéky bez dokládání příjmů jsou výrazně vyšší než u klasické hypotéky, neúčelová verze tohoto úvěru se nabízí od 10,6 procenta, účelová od 7,4 procenta. Pro srovnání standardní hypotéky nabízí RB od 5,19 procenta.

Také u ČSOB je v případě hypotéky bez dokládání příjmů maximální výše úvěru z ceny nemovitosti 50 procent. „Tuto hypotéku ocení podnikatelé, jejichž výše příjmů uvedená v daňovém přiznání není dostačující pro získání hypotéky za standardních podmínek,“ konstatuje Pavla Hávová z ČSOB.

Úroky jsou v tomto případě 7,84 procenta při fixaci na tři roky, při pětileté pak 7,94 procenta. Nyní se na tuto a na klasickou hypotéku (ne však na americkou), vztahuje nabídka, kdy při hypotéce nad tři milióny korun lze snížit tuto sazbu až o 0,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám