Hlavní obsah

Turisté mají smůlu, riziko eboly nelze pojistit

Pojišťovny nehradí léčebné výlohy turistům, kteří se v rovníkové Africe nakazí virem eboly. Světová zdravotnická organizace (WHO) tam vyhlásila stav epidemie, takže toto riziko je ve výluce pojištění. Pokud by se ale klient nakazil třeba někde na letišti mimo Afriku, pojišťovna by škodu proplatila, vyplývá to z vyjádření tuzemských pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Virus eboly pod mikroskopem

Článek

"V rámci cestovního pojištění je standardně kryto i riziko související s nakažením ebolou. Pokud je ale v souvislosti s určitou nemocí vyhlášena epidemie, pak spadá případné nakažení touto nemocí u cestovního pojištění do výluk. V souvislosti s ebolou jde nyní o epidemii, která je potvrzená WHO," řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Klíčové pro pojišťovny jsou informace zveřejňované WHO či ministerstvem zahraničních věc. Tam jsou nyní v této souvislosti uvedeny tři země, Guinea, Libérie, Sierra Leone. Situace se může postupně měnit, země mohou přibývat, ale i ubývat.

Ví, že vědomě riskuje

"Pokud WTO vyhlásí epidemii a klient cestuje do oblasti, ve které se epidemie vyskytuje, podstupuje vědomé riziko. Cestuje na vlastní nebezpečí. Pokud by došlo k nákaze ebolou před vyhlášením epidemie, jde o nahodilou událost, která je kryta pojištěním," vysvětlil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Africké státy, v nichž se ebola objevila, nejsou žádnými turistickými destinacemi typu Řecko nebo Chorvatsko, takže do nich jezdí velmi málo Čechů.

"Jestliže by však někdo vyrazil do epicentra eboly nikoliv jako zdravotník, podléhající přísným hygienickým pravidlům, ale jako obchodník či dokonce turista baťůžkář, pak by princip nahodilosti popřel, a tím pádem by byl ve výluce," dodal mluvčí Allianz Václav Bálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám