Hlavní obsah

Třetina domácností má finanční rezervy maximálně na měsíc

Právo, ČTK, bab

Pouhá třetina domácností má pro případ ztráty hlavního příjmu finanční rezervu jen na týden, maximálně měsíc. Dokonce každý patnáctý Čech by s rezervou vystačil necelý týden, 35 procent pak dva až tři měsíce. Vyplývá to z průzkumu, který v říjnu uskutečnila agentura STEM/MARK na zakázku společnosti KRUK mezi více než tisícovkou respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Nejčastěji respondenti uváděli jako hlavní příčinu svých finančních problémů nezaměstnanost nebo ztrátu zaměstnání (61 procent), neuvážené výdaje či investice (34 procent), hazard, drogy a alkoholismus (26 procent) a také rozhazovačnost, plýtvání, respektive to, "že si žijí nad své poměry" (22 procent). Každý sedmý Čech se dle názoru respondentů do problémů dostává jako oběť podvodu, každý osmý kvůli špatné ekonomické situaci. Asi pětina si myslí, že k finančním problémům vede nedostatečné finanční vzdělání.

"Řada finančních problémů by vůbec nemusela vzniknout, kdyby si veřejnost byla plně vědoma rizik, která obnáší nezodpovědný přístup k finančním prostředkům, neuvážené půjčky, liknavost při prvních náznacích problémů či absence finančního plánování," uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Bez finančních znalostí se snáz zadluží

Stejný názor jako David Šmejkal mají téměř tři čtvrtiny dotázaných. Sedm z deseti dotázaných zmínilo, že nedostatek finančních znalostí může vést k zadlužení, podle více než poloviny lidí může být příčinou toho, že lidé podepíší nevýhodnou smlouvu či budou utrácet víc, než si mohou dovolit.

Více než polovina lidí uvedla, že přibližně ví, co nabízejí finanční instituce, respektive pokud si nejsou jistí, zeptají se nebo si nechají poradit (55 procent). Téměř čtvrtina se orientuje v nabídce různých finančních produktů, včetně osobního účtu, spořicího účtu, úvěru, respektive si umí porovnat jednotlivé nabídky a vybrat nejvhodnější produkt (23 procent).

Financím dobře rozumí, ví, jak vhodně investovat, vybrat si úvěr nebo využívat řadu finančních produktů, jen šest procent Čechů. Naopak každý sedmý Čech se ve finančních produktech a službách nevyzná a nerozumí jim. Zejména jim je určeno poradenství v rámci aktivity Den bez dluhů, který v České republice a na Slovensku připadá na pátek 15. listopadu, v Polsku a Rumunsku pak na 17. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám