Hlavní obsah

Třetina Čechů vydá měsíčně za cestu do práce více než tisíc korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se nejčastěji do práce dopravují autem. Podle průzkumu společnosti KPMG takto dojíždějí za prací dvě pětiny z nich. I přesto, že z finančních důvodů musel za poslední dva roky změnit typ dopravního prostředku, kterým cestuje do zaměstnání, každý pátý Čech, polovina lidí utratí za dopravu kolem tisíce korun a třetina dokonce ještě více.

Foto: Profimedia.cz

Auto je nejčastějším dopravním prostředkem, kterým lidé jezdí do práce.

Článek

Zhruba tři z deseti Čechů pak cesta do práce přijde na méně než 500 korun a dalších 12 procent nemá vůbec žádné náklady spojené s dopravou. Jen okrajově - ve třech procentech případů - zaplatí zaměstnavatel svým zaměstnancům náklady spojené s dopravou do zaměstnání.

Nejvíce lidí jezdí do práce autem

Auto je nejčastěji používaným dopravním prostředkem pro cestu do zaměstnání. Podle průzkumu jím jezdí 40 procent Čechů. Hromadnou dopravu, městskou či meziměstskou, využívá 35 procent lidí. Jen zhruba každý devátý (11,3 procenta) člověk chodí pěšky a 6,3 procenta jezdí do práce na kole.

Auto k dopravě do zaměstnání volí lidé nejčastěji bez ohledu na to, jaké úrovně dosáhlo jejich vzdělání, i do jaké příjmové skupiny patří. Nejvíce však autem do práce dojíždějí lidé bez maturity (přes 48 procent). Vysokoškolsky vzdělaní lidé volí automobil zhruba ve třetině případů.

Zajímavé rozdíly panují i mezi pohlavími – výrazně více jezdí autem do práce muži (50 procent) než ženy (29 procent). "Ze srovnání se staršími průzkumy pak vyplývá, že počet lidí cestujících do zaměstnání autem v posledních letech vzrostl. Zatímco před deseti lety využívalo podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR automobil k dopravě do zaměstnání jen 28 procent Čechů, dnes je to již 40 procent z nás," upozornil Otakar Hora ze společnosti KPMG.

Do práce cestujeme déle

Podle Hory z průzkumu vyplynulo, že lidé dnes za prací dojíždějí na mnohem delší vzdálenosti než dříve. A často z míst nebo do míst, která jsou hromadnou dopravou jen obtížně dostupná. Proto jim nezbývá nic jiného než zvolit cestu autem.

Více než 12 procent Čechů v současné době cestuje do zaměstnání déle než hodinu, kdežto v roce 2003 to byla pouhá tři procenta. Rovné pětině dotázaných cesta do zaměstnání zabere čas kratší než 15 minut. Nejvíce respondentů (41 procent) se do práce dopraví během 15 až 30 minut, čtvrtina lidí pak tráví na cestě do práce půl hodinu až hodinu.

Anketa

Kolik vydáte měsíčně za dopravu do práce?
Méně než 500 korun.
9,1 %
Více než 500 korun, méně než tisíc korun.
11,5 %
Více než tisíc korun.
72,2 %
Nemám žádné náklady spojené s dopravou do práce.
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3257 čtenářů.

Dojíždění za prací

  • Průzkum společnosti KPMG Česká republika Dojíždění za prací provedla nezávislá výzkumná agentura Data Collect.
  • Sběr dat probíhal on-line formou ve dnech 12. – 18. dubna 2013 mezi 300 zaměstnanci v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, výše příjmů a kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Více než polovina žen po padesátce nemá práci

Najít v dnešní době práci po padesátce není vůbec jednoduché. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v České republice žije celkem 1,1 miliónu žen ve...

Výběr článků

Načítám