Hlavní obsah

Supermarkety lámou rekordy, frčí levná vejce, sladkosti i suroviny na pečení

Novinky, Barbora Buřínská

Podle statistik portálu Kupi.cz, který monitoruje ceny v supermarketech, před Velikonocemi velké obchodní řetězce spustily rekordní počty akcí zaměřených především na levnější vejce a sladkosti. Zákazníci se také mnohem více zajímají o ceny surovin na pečení, o Velikonocích se totiž v Česku peče ve velkém.

Foto: Profimedia.cz

Typická velikonoční akce: zlevněná vajíčka

Článek

Akcí na vejce je v dubnu rekordní počet, ačkoliv uplynula teprve polovina měsíce. Supermarkety jich stihly vyhlásit už 26 oproti březnovým 23, únorovým 23 a lednovým 21 akcím.

Vejce jsou levnější než loni

Nejlevněji mohou zájemci pořídit vejce za dvě koruny za kus. Podle Kupi.cz jsou ceny vajíček obecně o něco nižší než o loňských Velikonocích.

Podobnou situaci portál zaznamenal i v kategorii čokolád a sladkostí. Do poloviny dubna zatím proběhlo 582 akcí oproti 619 akcím v březnu, 512 v únoru a 435 v lednu. Mezi zákazníky nejvíce hledané sladkosti patří oblíbené Kinder vajíčko, které lze nyní sehnat už za 12,90 korun, tedy nejlevněji za poslední rok.

Zboží, o jehož ceny se zákazníci před Velikonocemi nejvíce zajímají - porovnání s březnem 2014
ZbožíVýše zájmu proti březnu
Hera+ 220 procent
Kinder vajíčko+ 212 procent
Mandle+ 107 procent
Mascarpone+ 70 procent
Kakao+ 34 procent
Vejce+ 25 procent
Cukr+ 21 procent
Čokoláda+ 21 procent
Mouka+ 15 procent
Olej+ 11 procent
Zdroj: Kupi.cz

Rekordní počet akcí supermarkety pořádají i na suroviny pro pečení. Levněji nakoupíte jak mouku či cukr, tak třeba i čokolády na vaření. Počet dubnových akcí na tento typ zboží dosáhl již počtu 201, což je znatelně více než v předchozích měsících (v březnu jich proběhlo 155, v únoru 97 a v lednu 81).

Oproti březnu se lidé také podstatně častěji zajímali o cenu rostlinného tuku na pečení Hera. K sehnání byl před pár dny již za 10,95 korun (dvojbalení za 21,90 korun), což je nejméně od dubna 2013. Statistiky tak potvrzují, že jsou české Velikonoce spolu s Vánocemi svátky typickými domácím pečením.

Speciální letáky dvakrát do roka

S Vánoci mají Velikonoce ještě jednu společnou věc. Řetězce k nim vydávají speciální letáky plné takzvaných delikates, tedy zahraničních uzenin či sýrů, vybraných vín, sladkostí a dalších pochutin.

„Toto dražší zboží supermarkety po zbytek roku téměř nepromují. Podle letáků to vypadá, jako bychom si v Česku luxusnější potraviny dopřávali jen na Velikonoce a Vánoce,“ říká k tomu Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám