Hlavní obsah

Stavební spořitelny se do poslední chvíle snaží nalákat co nejvíce lidí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní příspěvek u stavebního spoření, a to i zpětně včetně starých smluv, chce nová vláda značně omezit nejspíše prostřednictvím speciálního zdanění státní podpory. Přímé snížení příspěvku by totiž dostalo stát do řady soudních sporů. Stavební spořitelny, které čekají výrazně horší časy, se teď o to více snaží nalákat co nejvíce lidí a zároveň tvrdě lobují, aby vláda státní příspěvek zachovala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V současnosti preferované opatření spočívá v uvalení daně na státní podporu ve výši 50 %. Klienti, kteří mají smlouvu uzavřenou před rokem 2004 a čerpají plnou státní podporu, by z maximální podpory 4 500 Kč přišli o 2 250 Kč ročně, lidé se smlouvami od roku 2004 by pak z maximální podpory 3 000 Kč přišli o 1 500 Kč ročně. Tento krok rozhodně přinese utlumení stavebního spoření,“ tvrdí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Stavební spořitelny budou muset významně omezit poskytování překlenovacích úvěrů. „Nebudou tak již moci konkurovat svými překlenovacími úvěry s nulovou akontací hypotečním úvěrům. Na realitní trh by toto rozhodnutí nemělo mít významný dopad; nákupy nemovitostí mohou financovat hypotéky,“ soudí Rajdl.

Zdanění státní podpory se samozřejmě citelně dotkne stavebních spořitelen. Ty proto nyní dělají všechno proto, aby vytěžily z ještě výhodných podmínek, které zřejmě nebudou mít dlouhého trvání.

Překlenovací úvěry

Například Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) se rozhodla prodloužit zvýhodněnou nabídku překlenovacích úvěrů s 10% akontací do 19. září 2010. Díky ní tak klienti získávají úrokové zvýhodnění 0,25 %. Lidé tak mohou teď od července zdarma bez poplatku za vyřízení získat překlenovací úvěr s roční úrokovou sazbou 4,60 %, pokud mají účet u ČS.

Pro děti zdarma

Modrá pyramida Komerční banky zase do září nabízí, že všechny děti narozené v roce 2009 a 2010 mohou získat smlouvu o stavebním spoření zdarma. Deklarované výhody, tedy státní podpora až 3 000 Kč ročně, respektive, že výnosy nepodléhají dani z příjmu, však nejspíše brzy vezmou za své.

Asociace českých stavebních spořitelen se mezitím snaží vyvracet důvody pro omezení státního příspěvku s tím, že argumentuje, že reálná výše podpory od doby její existence de facto poklesla třikrát. Na svých stránkách uvádí výroky politiků i představitelů firem, kteří jsou pro snížení státního příspěvku, a přikládá k nim vlastní ostře polemické komentáře.

„Opravdu se změnila bytová situace tak, že není potřeba na investice do bydlení obyvatele motivovat? Opravdu už není potřeba opravovat zanedbaný bytový fond?,“ klade řečnickou otázku asociace stavebních spořitelen.

Aktivních smluv ve fázi spoření bylo ke konci roku 2009 téměř pět miliónů. Průměrná cílová částka přesahuje 300 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám