Hlavní obsah

Stavební spoření se zatím ještě vyplatí, zatočí třeba s drahou hypotékou

Právo, Jindřich Ginter

I letos se vyplatí dát na stavební spoření peníze. Stát stále poskytuje příspěvky. Kromě toho se teď stavební spořitelny předhánějí o zákazníky, což může být řešením pro lidi, kterým končí fixace hypoték.

Článek

Především ti, kteří neposílají peníze na stavební spotření průběžně každý měsíc, ale čas od času jednorázově, by si měli zkontrolovat výši plateb připadajících na letošní rok a podle situace se zařídit. Nechávat platby až na závěr roku není rozumné.

Kolik dá stát

U smluv uzavřených po 1. lednu 2004 může nejvyšší státní příspěvek činit až 3000 korun ročně, a to tehdy, pokud na letošní rok připadne naspořená částka včetně úroků ve výši 20 000 korun (15 procent z naspořené částky).

U starších smluv může příspěvek státu činit až 4500 korun (25 % z naspořené částky připadající na letošní rok, maximálně však z 18 000 korun).

Vládní úsporný balíček, který bude účinný od ledna 2010, se stavebního spoření nijak nedotkl. Nesnížil výši státního příspěvku, ani neruší osvobození úrokových výnosů ze stavebního spoření od daně z příjmů.

Zajímavé nabídky i pro refinancování hypoték

Stavební spořitelny se předhánějí v zápasu o nové klienty a mimo jiné úspěšně loví mezi poměrně početnou kategorií lidí, kterým nyní končí obvykle pětiletá fixace hypoték a banky je „odměňují“ zvyšováním úroků z řádově pěti až na více než sedm procent.

Banky spoléhají na to, že řada jejich klientů už nestačí zareagovat na oficiální dopis, kde je jim v praxi zvýšení úroků oznámeno. Většinou dopis zasílají 14-30 dní před vypršením bez sankční lhůty k předčasnému splacení hypotéky. A za tak krátkou dobu už lidé nestihnou přejít ke konkurenci, tedy hypotéku refinancovat, třeba úvěrem ze stavebního spoření.

Řešení pro ty, kteří jsou po období fixace zaskočeni vysokým úrokem hypotéky

A přitom přirozenou reakcí na o dvě až tři procenta vyšší úrok je právě refinancování hypotéky, tedy buď přechod k jiné bance nebo ke stavební spořitelně. Přitom, když své původní bance dáte zřetelně najevo, že máte úmysl odejít za lepšími podmínkami, většinou s vámi začne vyjednávat, i když se na začátku tváří, že „o úrocích rozhoduje centrála a musí se počkat na oficiální dopis.“

Nečekejte na dopis a zjistěte si úroky u konkurence

Na dopis je lepší nečekat a už zhruba půl roku před vypršením fixace se začít o hypotéku zajímat, tedy zjišťovat podmínky u konkurence a dát to na vědomí své bance.

Stavební spořitelny jsou tvrdým konkurentem hypoték

Liška nyní dává při uzavření smlouvy bonus tisíc korun, Modrá pyramida KB zase tradičním bankám konkuruje flexibilitou úvěru a úrokem necelých pět procent. Výhodou je, že úvěr můžete nejen splatit kdykoliv bez sankcí, které u bank dosahují až 10 %  z částky, ale můžete si ho nastavit na delší období. Kromě toho v případě, že máte již uhrazeno 40 % částky, přecházíte do státem garantované pětiprocentní úrokové hranice.

Uzavření on line a vánoční prémie

Se zajímavou novinkou přišla Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS), která umožňuje uzavřít stavební spoření on-line, a to během několika minut. Vyplněním formuláře na internetové adrese  získá klient smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou 200 000 Kč a ušetří polovinu poplatku za uzavření smlouvy. Pokud si na svůj účet stavebního spoření do konce ledna 2010 uloží alespoň 20 000 Kč, dostane maximální státní podporu 3000 Kč a od RSTS navíc vánoční prémii 2000 Kč. Ti, kdo si uloží alespoň 5000 Kč, získají prémii 1000 Kč.

Nejpozději do druhého pracovního dne od vyplnění formuláře klienta kontaktuje kurýrní služba, která mu vytištěnou smlouvu v zalepené obálce doručí osobně k podpisu. Poté formulář předá do stavební spořitelny.

Pro smlouvy uzavřené po internetu, stejně jako pro smlouvy uzavřené prostřednictvím obchodních zástupců RSTS platí, že klient může dosáhnout až 6,9% ročního zhodnocení svých úspor a jeho vklady jsou stoprocentně pojištěny až do výše 50 000 eur.

Anketa

Co je podle vás nyní výhodnější pro financování vlastního bydlení?
HYPOTÉKA
8 %
ÚVĚR ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ
86 %
JINÉ ZDROJE
6 %
Celkem hlasovalo 2537 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám