Hlavní obsah

Stavební spoření je oblíbené i u starší generace, většina čerpá jeho výhody už poněkolikáté

Novinky, bab

Na stavebním spoření měli lidé ke konci loňského roku uloženo zhruba 355 miliard korun. Je oblíbené napříč všemi generacemi. Sjednáno ho má například třetina lidí starších 55 let, jichž naprostá většina si stavební spoření za 25 let jeho existence stihla uzavřít i několikrát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření v loňském roce oslavilo čtvrtstoletí své existence. Jeho popularita je po dlouhá léta stabilní, což potvrzují jak data Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS), tak údaje z průzkumů.

AČSS ke konci roku 2018 evidovala celkem téměř 3,2 milionu smluv o stavebním spoření ve fázi spoření. Lidé na nich měli uloženo zhruba 355 miliard korun, přičemž  průměrná výše cílové částky smluv uzavřených v roce 2018 byla 470 676 korun.

Stavební spoření slaví v Česku čtvrtstoletí

Finance

Spoří celá rodina

Podle průzkumu Instant Research pro Wüstenrot má v současnosti smlouvu o stavebním spoření téměř třetina lidí starších 55 let, přičemž pro 96 procent z nich to není jejich první smlouva. Nejčastěji se tak jedná již o třetí (35 procent), či dokonce čtvrtou (26 procent) smlouvu.

Stavební spoření má navíc běžně i více členů rodiny. Většinou jsou to děti oslovených (57 procent) či partneři (30 procent).

Zájem o stavební spoření roste, atraktivní je pro téměř polovinu populace

Finance

Stavebko bez závazků

Dvě pětiny lidí starších 55 let si plánují po skončení stávající smlouvy uzavřít novou. Jsou ale i tací, kteří u sjednání stavebního spoření vidí několik překážek.

Tou největší je nemožnost vybrat si uložené peníze bez poplatku dříve než za šest let, kterou zmínila více než polovina oslovených. Cyklus stavebního spoření je totiž šestiletý, a pokud se klient rozhodne smlouvu ukončit dříve, nejen že přijde o připsané částky státní podpory, zároveň musí stavební spořitelně zaplatit i poplatek za předčasné ukončení smlouvy. Ten se pohybuje kolem částky ve výši jednoho procenta z cílové částky, což většinou představuje i několik tisíc korun.

V současné době spořitelny tento poplatek klientům účtují, pokud smlouvu ukončí za méně než dva až tři roky, pokud tak učiní později, poplatek je jim odpuštěn.

„Napříč společností pozorujeme trend co nejméně se vázat. Dosud to bylo spíše doménou služeb, čím dál častěji se s tím ale setkáváme i u finančních produktů. Klienti chtějí mít možnost se svými financemi nakládat podle aktuálních potřeb,” doplnil Jiří Procházka z Wüstenrot.

Téměř polovinu oslovených starších 55 let by k uzavření smlouvy motivovala vyšší úroková sazba. V současné době spořitelny nabízejí úrok kolem jednoho procenta úročně, pokud ale klient využije maximální státní podporu ve výši dvou tisíc korun ročně, případně i některou z akčních nabídek (například uzavření smlouvy zdarma), může být výnos ze stavebního spoření mnohem vyšší.

Stavební spoření poráží inflaci, výnos se blíží čtyřem procentům

Finance

Pro dvě pětiny starších 55 let je překážkou k uzavření poplatek, který si stavební spořitelny za sjednání smlouvy účtují. Pohybuje se ve výši jednoho procenta z cílové částky. Pokud ale využijete některou z časově omezených akcí, které spořitelny čas od času pořádají, můžete získat i smlouvu zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám