Hlavní obsah

Statisíce klientů penzijních fondů už spoří víc

– Praha
Právo, Vladimír Čechlovský

Chystané změny výše státního příspěvku pro spoření na stáří od 1. ledna 2013 u klientů penzijních fondů zabírají. Statisíce z nich si již kvůli tomu zvýšilo své platby. Vyplývá to z průzkumu Práva u penzijních fondů.

Foto: Profimedia.cz

Lidé začali do penzijních fondů spořit víc.

Článek

Od ledna příštího roku budou lidé moci získat vyšší státní příspěvek než dosud (až 230 korun měsíčně, zatímco nyní nejvýš jen 150 korun), ale řada z nich bude muset kvůli tomu zvýšit svou platbu.

Některým lidem ale naopak hrozí, že o státní podporu přijdou. Nově totiž bude nárok na podporu až od 300 korun měsíčně (příspěvek státu 90 korun), zatímco dosud vzniká nárok na podporu od úložky 100 korun měsíčně (50 korun od státu).

„Od začátku roku zvýšilo vklad přes 112 tisíc klientů. V průměru si naši klienti navyšují o 350 korun,“ sdělil Právu Petr Brousil, mluvčí  Penzijního fondu České pojišťovny. Obdobně tomu je v ČSOB Penzijním fondu Stabilita. „Tento rok máme asi 85 tisíc zvýšení, průměrně o 315 korun,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

V Allianz Penzijním fondu po březnovém dopisu klientům o změnách si příspěvek zvýšilo asi deset procent klientů. „Největší reakce je ale u našich letošních nových klientů. Všechny nové smlouvy mají vyšší měsíční úložku než 300 korun, v průměru činí platba asi 700 korun,“ uvedla mluvčí Dagmar Koutská. Pro srovnání, u takto vysoké úložky bude od ledna podpora činit 170 korun, zatímco dosud byla jen 150 korun.

V Penzijním fondu České spořitelny, jak sdělil generální ředitel a předseda představenstva Aleš Poklop, vzrostl ve srovnání s loňským rokem zájem o zvýšení úložek téměř o 70 procent.

„Nejčastěji si klienti zvyšují příspěvek s úložkou 100 až 200 korun, většina z nich na 300 korun. Ostatní klienti pak na částky vyšší. Počet našich klientů, kteří by od ledna 2013 nedosáhli na státní příspěvek, se snížil o více než pětinu,“ zdůraznil Poklop.

Naspoří víc už za letošek

Velmi pozitivní je, že naprostá většina klientů zvyšujících si platby to udělala prakticky s okamžitou účinností, nikoli až od 1. ledna 2013. I když to u mnohých z nich nebude mít letos vliv na výši státního příspěvku (od 500 korun měsíčně je nyní příspěvek státu jednotný ve výši 150 korun), tak si alespoň už za letošní rok naspoří na stáří více peněz.

„Těch, co si zvýšili platbu s odkladem od 1. ledna 2013, jsou pouhá promile,“ potvrdil Brousil.

Podobně tomu je i v Allianz PF. „Žádosti těch, kteří si nastavili navýšení platby až od 1. ledna 2013, také evidujeme, ale zatím jich jsou pouze stovky,“ uvedla Koutská.

Většina lidí vyčkává

Zvyšující se platby lidí do fondů jsou tedy na jedné straně příjemným zjištěním, ale na druhé straně je jasné, že velká většina z celkového počtu 4,6 miliónu klientů penzijních fondů zatím vůbec na chystané změny ve státním příspěvku nezareagovala.

„I zde platí, že Češi vše nechávají na poslední chvíli,“ uvedl Brousil z PF České pojišťovny. „Očekáváme nejvyšší zájem v poslední čtvrtletí 2012,“ potvrdil Poklop z PF České spořitelny.

Nutno zdůraznit, že zvýšení plateb není žádnou povinností klienta, ani pro to neexistuje žádný termín. Zvýšení lze udělat kdykoli. Kdo si ale chce zajistit vyšší státní příspěvek hned od ledna, nebo v některých případech nepřijít o příspěvek, musí fond požádat o zvýšení nejpozději letos prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám