Hlavní obsah

Stále více Čechů má účet v cizí měně

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Uložit si v Česku eura, libry, dolary či další cizí měny v bance má zájem stále více lidí. Banky hlásí jak rostoucí počet účtů, tak objem peněz na nich uložených. Máte-li zájem o účty v několika různých měnách, u naprosté většiny bank si musíte pro každou z nich založit vlastní účet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Zájem klientů o vedení účtu v cizí měně se zvyšuje, hlavně u klientů z vyšších segmentů, kteří buď pracují v zahraničí, nebo mají zahraniční platební styk,” uvedla pro Právo Kristýna Havligerová z České spořitelny (ČS). Dodala, že v poslední době roste zájem o cizoměnové účty u studentů účastnících se studijního výměnného programu Erasmus.

„Klienti využívají účty v cizí měně jako doplňkovou službu ke svému běžnému účtu v korunách. Zakládají si je především, pokud mají příjmy v cizích měnách, v zahraničí přímo pracují, nebo často řeší mezinárodní platební styk,” potvrdil i Petr Plocek z UniCredit Bank.

Zájem o cizoměnové účty sledují i v dalších bankách. S cizoměnovými účty se zatím nesetkáte v mBank, nicméně jak uvedl mluvčí banky Pavel Vlček, i její klienti budou mít možnost si časem účty v cizí měně sjednat.

Euro, dolar či libra jsou základ

Banky nabízejí účty v cizích měnách jak pro běžné občany, tak pro podnikatele. Podmínkou je věk klienta, musí být starší 18 let. Další podmínku - běžný účet v korunách - musíte splnit u Equa bank, Moneta Money Bank (pokud chcete účet obsluhovat přes internet či mobil), UniCredit Bank (vedení účtu v cizí měně je součástí U konta v korunách) a v Zuno.

Ostatní banky založení cizoměnového účtu nepodmiňují současným zřízením běžného účtu v korunách.

Většina bank je schopná vám založit účty v různých cizích měnách, pouze některé (například Air Bank, Equa bank či Zuno) se soustředí na nejčastěji používané měny. V každém případě máte-li zájem o účet v eurech, amerických dolarech či librách, uspějete prakticky v každé bance.

„Kromě eura mohou být účty vedeny například v amerických dolarech nebo britských librách, klientům ale dokážeme založit a vést účet v téměř jakékoliv běžné cizí měně,” doplnil Petr Plocek z UniCredit Bank.

Přehled běžných účtů v cizí měně
BankaCizí měnaMultiměnový účetMěsíční poplatek za vedení účtu
Air BankEUR, USDne (1)Malý tarif - zdarma (poplatky jen za využívané služby) Velký tarif - 100 Kč (služby zdarma)
ČSEUR, USD, CHF, GBP, CAD, DKK, JPY, SEKne (1) (2)20 Kč multiměnová platební karta - 29 Kč
ČSOBAUD, CAD, DKK, EUR, GBP, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK, USD, CNY (3)ne (1)25 Kč (pro občany)
Equa bankEUR, USDne (1)zdarma
ExpobankUSD, EUR, GBP, RUBne (1)100 Kč
Fio bankaAUD, CAD, DKK, EUR, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK, USDne (1)zdarma
Komerční bankaAUD, BGN, CAD, CNY, DKK, EUR, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RON, RUB, SEK, TRY, USD (4)ne (1)v rámci balíčku MůjÚčet - 29 Kč mimo balíček - 50 Kč
Moneta Money BankEUR, USD, GBP, CHF, RUB, PLN, RON, HUF (5) (6)ne (1)pro občany: 1 EUR (cca 27 Kč), 1 USD (cca 24 Kč), 0,7 GBP (cca 32 Kč)
RaiffeisenbankUSD, EUR, GBP, CHF, JPY, CAD, HUF, PLNanoeKonto Smart - zdarma nebo 99 Kč eKonto Komplet - 129 Kč nebo 250 Kč
SberbankAUD, CAD, CHF, DKK, EUR, GBP, HRK, HUF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK, USDne (1)zdarma
UniCredit Bankv jakékoliv cizí měněne (1)zdarma
ZunoEUR, USD, GBPne (1)zdarma
Zdroj: banky; Poznámka: (1) pro každou měnu je nutný samostatný účet; (2) k více účtů může mít klient jednu platební kartu; (3) PLN, HUF, CAD, AUD, RUB, JPY, CNY pouze pro bezhotovostní operace; (4) CNY, RON, BGN, TRY a HUF pouze pro bezhotovostní transakce; (5) pro fyzické osoby pouze v EUR, USD, GBP, (6) v CHF, RUB, PLN, RON, HUF jen pro bezhotovostní transakce

V případě, že si budete chtít založit účet ve více měnách, počítejte s tím, že u naprosté většiny bank budete muset mít pro každou měnu jeden účet. Pouze v Raiffeisenbank vám stačí jeden multiměnový účet.

„Klienti mohou mít účet v devíti měnách, včetně českých korun, nenutíme je zřizovat si samostatné cizoměnové účty. Jednotlivé měny si klient může v rámci svého běžného účtu velmi jednoduše aktivovat prostřednictvím internetového bankovnictví,” upřesnila pro Právo Petra Kopecká z Raiffeisenbank.

V ČS si sice klienti musí pro každou měnu zřídit samostatný účet, mohou ale mít multiměnovou platební kartu. „Dokážeme přiřadit více účtů k jedné platební kartě. V praxi tedy klient bude mít například jeden korunový účet, druhý vedený v dolarech a třetí v eurech. Platební kartu však bude mít jen jednu a může s ní platit podle potřeby ze kteréhokoli účtu,” vysvětlila Havligerová.

V cizí měně můžete i spořit

Některé banky klientům umožňují i sjednání spořicích či termínovaných vkladů v eurech, dolarech či librách (pouze Zuno) nebo rublech (pouze Expobank a Sberbank).

S velkým zhodnocením však nepočítejte, úrokové sazby u eurových či dolarových vkladů dosahují jen několik desetin procenta ročně.

Přehled spořicích produktů v cizí měně
BankaSpořicí produktRoční úroková sazba
Air BankSpořicí účetEUR - 1 % USD - 0,5 %
ČSOBSpořicí účetEUR - 0,1 % USD - 0,01 %
Equa bankSpořicí účet ExtraEUR - od 0,01% do 0,2 % (1)
ExpobankSpořicí účetEUR - 0,35 % USD - 0,10 % RUB - 5,00 %
Fio bankaSpořicí účetEUR - 0,03%
Komerční bankaTermínované účtyEUR - od 0,01 % do 0,1 % (2) USD - od 0,01 % do 1,25 % (2)
Moneta Money BankTermínované vkladyEUR - od 0,01 % do 0,15 % (2) USD - od 0,01 % do 0,3 % (2)
SberbankFér spoření ExtraEUR - od 0,01% do 0,5 % (1) USD - od 0,01% do 0,8 % (1) RUB - od 0,01% do 4,5 % (1)
UniCredit BankTermínovaný vkladEUR - max. 0,4 % na 5 let USD - max. 1,5 % na 5 let
ZunoSpořicí účetEUR, USD, GBP - 0,01 %
Zdroj: banky; Poznámky: (1) záleží na výši zůstatku; (2) záleží na délce uložení peněz

Zájemci mohou využít i služby některého z licencovaných obchodníků na devizovém trhu. Například společnost Akcenta CZ realizuje zejména pro podnikatele zahraniční platební styk, směnu měn a nabízí také možnost zajištění před kurzovým rizikem využitím termínových obchodů.

„Klienti mohou mít pro každou měnu otevřené tzv. interní platební účty, na které mohou přijímat platby a také z nich platby realizovat. Tyto podúčty můžeme vést klientům ve všech hlavních měnách včetně turecké liry, čínského jüanu, ruského rublu a středoevropských měn. Za vedení účtů neplatí klienti žádný poplatek,“ sdělil Právu mluvčí společnosti Jan Vlček.

Anketa

Máte zájem o zřízení účtu v cizí měně?
Ano
30,5 %
Už ho mám
27,6 %
Ne
41,9 %
Celkem hlasovalo 387 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám