Hlavní obsah

Stačí chybička v pojistné smlouvě a vyplavení lidé nedostanou nic

Právo, Jindřich Ginter

I malá chyba či drobný rozdíl významu dvou slovíček v pojistné smlouvě, který mohl být léta opomíjen, může způsobit, že lidé zasažení povodní od pojišťovny nedostanou nic. Právu to nepřímo potvrdily samy pojišťovny, jejichž celkové vyčíslené škody mohou podle pondělních odhadů snadno dosáhnout až miliardy korun. V odhadech pojišťoven přitom nejsou zahrnuti lidé, kteří nemají domy pojištěné, protože už jsou prakticky nepojistitelné.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rodina Hrdinů odklízela v pondělí spoušť, kterou voda napáchala.

Článek

„Pojištění nemovitosti není totéž co pojištění domácnosti - i když se pojišťuje v jedné smlouvě, je třeba to uvést zvlášť!,“ zdůraznila Eva Svobodová z UNIQA.

"Již při předchozích živelních událostech docházelo k situacím, při kterých někteří poškození nemohli dostat vyplacené pojistné plnění z důvodu, že nebyli například na riziko povodně vůbec pojištění," dodala Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

Současně se v některých případech podle ní projevilo tzv. podpojištění, kdy sice lidé svůj majetek měli pojištěný na všechna rizika, tedy včetně povodně, nicméně "toto pojištění bylo sjednáno na částky, které neodpovídaly hodnotě jejich majetku."

"V takovém případě pak docházelo nebo mohlo docházet ke krácení pojistného plnění,"  zdůraznil Michal Šimon, manažer odboru tvorby produktů neživotního pojištění ČPP.

Výplaty škod začnou podle pojišťoven ihned po prohlídkách a kompletaci hlášení. Likvidátory, respektive mobilní techniky lze žádat i o předběžnou zálohu.

U zaplavených vozidel pojišťovny počítají s totální škodou, protože jakmile voda a bahno zaplaví elektroniku, vozidlo je na odpis, i kdyby karosářské škody byly opravitelné.

Pojistné plnění může být v celkovém součtu až kolem miliardy

Jen největší pojišťovna v zemi, Česká pojišťovna (ČP), odhaduje, že z víkendových záplav bude minimálně deset tisíc hlášených škod s celkovým pojistným plněním zhruba ve výši 350 – 400 milionů korun.

Již v pondělí registrovala téměř 1500 škod, tři čtvrtiny jsou z Libereckého a Ústeckého kraje. Jednoznačně nejhorší situace podle ní panuje v severních Čechách. Druhým – co do počtu očekávaných pojistných událostí – nejvíce postiženým regionem jsou východní Čechy. Celkem bylo odtud u ČP zatím nahlášeno sto pojistných událostí, více než tři čtvrtiny jsou z Chrudimska.

Centrály pojišťoven pod palbou telefonátů

Kooperativa v pondělí zaregistrovala škody za 165 miliónů korun. Každou hodinou přibývá několik desítek škod. Škody jen u Kooperativy mohou dosáhnout až 400 miliónů korun. V současnosti eviduje přes 800 škod v celkové výši 165 miliónů korun.

Generali Pojištovna předpokládá škody minimálně za 70 miliónů korun. UNIQA pojišťovna zatím registruje pojistné plnění za deset miliónů korun. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) zatím přijala škody za šest miliónů korun, s tím, že očekává nárůst až desetkrát tolik.

Likvidátorům pomáhají dobrovolníci

Do postižených míst již vyrazily týmy mobilních techniků, prohlídky začínají již v Chrastavě, Frýdlantu a dalších místech Liberecka. Do nejvíce zasažených okresů se na výpomoc přesunují mobilní technici z ostatních částí republiky, do terénu vyrazí také dobrovolníci, kteří budou pro urychlení práce mobilním technikům označovat domy klientů pojištěných u České pojišťovny.

Další pracovníci ČP distribuují letáky s pokyny, jak postupovat a formuláře k soupisu poškozených a zničených věcí, klientům budou k dispozici na obecních úřadech. Také na zákaznické lince jsou přednostně odbavovány hovory klientů, kteří chtějí nahlásit svoji záplavovou pojistnou událost.

Maximální odhady škod u pojišťoven v miliónech
ČP400
Kooperativa400
Generali70-100
ČPP60
UNIQA10-20

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám