Hlavní obsah

Slibují oddlužení, ale jen tahají z lidí peníze

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Silně zadlužené lidi často o poslední peníze oberou takzvané oddlužovací firmy. Ty jim v zoufalé situaci naslibují pomoc při konsolidaci jejich dluhů, ale místo toho z nich vytahají jen další tisíce korun na poplatcích, aniž by jim reálně pomohly pro ně neúnosné měsíční splátky snížit a rozložit je v čase.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lidé v tísni se tak ještě více zadluží a v bankách se pak už s nimi nikdo nechce bavit. Právo na praktiky firem, z nichž některé své služby po uši zadluženým osobám samy aktivně nabízejí, upozornily banky a občanské poradny.

„Smlouvy, které pak lidé pod tíhou své situace nebo z neznalosti s těmito tzv. oddlužovacími společnostmi či správci dluhů uzavírají, bývají pro ně často nevýhodné, mnohdy i nebezpečné,“ varuje Česká spořitelna.

Podle ní tyto společnosti totiž nejenže dluhy nevyřeší, ale naopak situaci dlužníka dál zhoršují, protože si za své „rady“ či „služby“ účtují různé poplatky či jiná peněžitá plnění.

„Lidé o konsolidaci svých dluhů, tedy například o jednorázové splacení více spotřebitelských půjček jedním bankovním úvěrem, který se natáhne v čase, a tím sníží neúnosné měsíční splátky, samozřejmě stojí. Mnohdy ale neuspějí. O tom, zda mohou konsolidovat, ovšem rozhodují věřitelé, a ne každá banka to umožní,“ řekla Právu Dagmar Klárová z Občanské poradny Praha 1.

Banky zpravidla neakceptují ani návrhy splátkových kalendářů, které jménem dlužníka, respektive na základě jeho plné moci, předloží oddlužovací společnost. Dlužníci mají podle Klárové do banky raději přijít sami, bez prostředníků. A čím dříve, tím lépe. To potvrzují i nezávislí finanční poradci, kteří rovněž doporučují vyhýbat se tzv. soukromým investorům a oddlužovacím subjektům. Zadlužení by se vždy nejprve měli bezplatně obrátit na Poradnu při finanční tísni.

Když exekutor klepe na dveře, bývá už pozdě

Zda banka schválí úvěr ke konsolidaci jiných půjček, a lidé pak nemusí žebrat u pochybných nebankovních společností, totiž záleží především na tom, kolik a jak dlouho už dluží, jakou má dlužník platební morálku a hlavně, zda už jsou na něho uvaleny exekuce. „Pak už dluhy konsolidovat nejde,“ dodala Klárová.

Zadlužení lidé se podle ní nejvíce zajímají o osobní bankroty. To je ale až to poslední řešení, které navíc také nemusí vyjít. Musí ho totiž povolit soud, a znamená to pět let života na absolutním minimu, a teprve poté může soud odpustit maximálně 30 % dluhů.

Podle zjištění Práva sice většina bank nenabízí výslovně speciální úvěry pro konsolidaci dluhů, tedy půjčky pro extrémně zadlužené lidi, ale nabízí jim své standardní úvěry, přičemž u nižších částek se dokonce nevyžaduje ručení.

Splatnost se může prodloužit o desítky let

„Ke konsolidaci nabízíme úvěr v rozmezí od 30 tisíc až do půl miliónu korun s maximálně desetiletou splatností za 8 procent ročně. Bez zajištění lze poskytnout 250 tisíc korun. Neúčtujeme si poplatky za vyřízení,“ sdělil Právu Michal Teubner z KB.

„Na konsolidaci spotřebitelských úvěrů nabízíme americkou hypotéku. Refinancováním lze dobu splatnosti prodloužit až o 30 let,“ uvedla Kateřina Bílá ze společnosti Wüstenrot.

„Při konsolidaci zpravidla dochází k prodloužení doby splatnosti, čímž se také sníží měsíční splátky. Celkové náklady se ovšem mohou naopak zvýšit právě kvůli prodloužení splatnosti úvěru,“ upozornil Jan Holinka z České spořitelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám