Hlavní obsah

Škody z nehod způsobených střetem se zvěří dosahují i stovek tisíc korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Každý rok, nejčastěji pak v jarních a podzimních měsících, zahynou pod koly aut tisíce zvířat. Policejní statistiky evidují rostoucí počet nehod způsobených právě střety s lesní zvěří. V loňském roce tyto nehody představovaly zhruba 15procentní podíl na celkovém počtu nehod. Způsobené škody dosahují mnoha stovek milionů korun. Vyplatí se proto toto riziko pojistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V loňském roce bylo na českých silnicích zaznamenáno celkem 15 510 nehod způsobených srážkou s lesní zvěří. V porovnání s rokem 2018 jich bylo o 3116 více. Za již uběhlá tři čtvrtletí letošního roku došlo k 10 553 střetům aut se zvěří. Zhruba každá šestá až sedmá dopravní nehoda je způsobena právě kolizí se zajícem, srnou či třeba divočákem.

„Počet pojistných událostí se zvěří má růstový trend. Oproti loňskému roku odhadujeme letos nárůst o zhruba 30 procent,” uvedla pro Právo Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny. Zhruba pětinový růst v meziročním srovnání zaznamenala i pojišťovna Uniqa.

Následky škod z nehod vzniklých sražením lesní zvěře jsou obrovské. V loňském roce pojišťovny zaznamenaly celkovou výši blížící se jedné miliardě korun. Průměrná výše škody se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Ovšem nejsou žádnou výjimkou i škody v řádech stovek tisíc korun.

Co dělat po srážce se zvěří
1. Snažte se předejít vzniku sekundární nehody. Zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a umístěte na zem výstražný trojúhelník. Došlo-li ke zranění osob, samozřejmě neprodleně kontaktujte zdravotníky.
2. Při střetu s divokou zvěří je vždy nutné zavolat policii, a to bez ohledu na výši škody. Při zranění nebo úhynu zvířete totiž vzniká škoda mysliveckému sdružení, kterému policie tuto skutečnost nahlásí.
3. Proveďte důkladnou fotodokumentaci místa nehody a škody na vozidle, ale dbejte při tom zásad bezpečnosti. Policie vytvoří záznam o nehodě, který zároveň bude sloužit jako důkaz pro pojišťovnu.
4. Máte-li vozidlo v nepojízdném stavu, můžete kontaktovat asistenční službu vaší pojišťovny. Případně později z domova pojišťovně nahlaste střet se zvířetem. Povinné ručení vám ale pro tyto případy stačit nebude, pro účast pojišťovny budete potřebovat havarijní pojištění či speciální připojištění.
5. Pamatujte, že řidič si nesmí poraněné či usmrcené zvíře odvézt. Mohlo by to být kvalifikováno jako přestupek proti majetku, či jako krádež.
Zdroj: Allianz

„Průměrná výše škody ze srážky se zvěří překračuje 40 tisíc korun. V řadě případů taková zkušenost může být mnohem dražší, záleží na typu vozidla, charakteru a intenzitě srážky. V případě vozidla Maserati byla škoda vyčíslena na 587 tisíc korun,” doplnila Čapková.

Škody dosahující stovek tisíc korun řešili likvidátoři i dalších pojišťoven. Například klient pojišťovny Uniqa se letos v červnu musel vypořádat se škodou na svém vozidle ve výši čtvrt milionu korun, k níž došlo kvůli střetu s divokým prasetem. Srážka s divočákem měla za následek téměř čtvrtmilionovou škodu i na vozidle BMW X6 klienta Generali České pojišťovny.

Povinné ručení škody nekryje

Nehody způsobené srážkou s lesní zvěří pojišťovny nejčastěji evidují ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji.

„Ke střetům dochází nejčastěji na silnicích nižších tříd, většinou položených v horských oblastech, v úsecích mezi poli a lesy, takové oblasti jsou ale například i v okolí Prahy. Případy těchto nehod byly zaznamenány také na dálnicích, kde pak mívají velmi vážné následky,” doplnila Čapková.

Aby vám řešení následků škody na vozidle nenabouralo rodinný rozpočet, je třeba mít pro tyto případy sjednáno vhodné pojištění. Pokud máte pouze povinné ručení, máte smůlu, jelikož to se na škodu nevztahuje a opravu byste v takovém případě museli zaplatit ze svého. Je proto třeba mít sjednané havarijní pojištění či speciální pojištění pro případ srážky se zvěří.

„Součástí havarijního pojištění je i případný střet se zvířetem nebo poškození stojícího vozidla zvířetem. Zároveň si toto riziko mohou zájemci připojistit i samostatně, k povinnému ručení. Z našich zkušeností je to společně s připojištěním skel nejoblíbenější připojištění. Obsahuje střet se zvířetem, z něhož hradíme škody způsobené na jedoucím vozidle, i poškození zaparkovaného vozidla zvířetem, například když nějaký hlodavec poškodí kabeláž v motoru,” doplnil pro Právo Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Jiná situace však nastane, pokud srazíte domácí zvíře, například psa, kočku či hospodářské zvíře apod. V takovém případě je vina na majiteli zvířete, který za ně nese odpovědnost a musí se postarat i o náhradu škody.

Anketa

Stalo se vám již někdy, že jste srazili na silnici nějaké zvíře?
Ano
76,4 %
Ne
23,6 %
Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám