Hlavní obsah

S výší svých dluhů je nespokojen téměř každý druhý Čech

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina obyvatel Česka má nehypoteční dluh, přičemž nejčastěji je to typ nějaké osobní půjčky. Podobně jsou na tom i obyvatelé evropských států. Ovšem zatímco čtvrtina Čechů je spokojena s výší svých úspor, s mírou svého zadlužení je nespokojeno 45 procent lidí.

Foto: Profimedia.cz

Dluhy dělají těžkou hlavu mnoha Čechům.

Článek

Ukázal to mezinárodní průzkum agentury Ipsos pro ING Bank v 15 zemích světa, přičemž dotázáno bylo 14 664 osob.

Nejméně zadlužených je v Nizozemsku, nejvíce v Turecku

Polovina Čechů dluží nějaké peníze (i vedle případného hypotečního úvěru). Pětina z nich má osobní půjčku, každý desátý dluží prostřednictvím kreditní karty, stejný počet lidí má přečerpaný účet. Asi osm procent Čechů dluží svým blízkým či přátelům.

Nejméně zadlužených občanů napříč Evropou je v Nizozemsku, kde má osobní dluh jen tři lidé z deseti. Na opačném pólu stojí Turecko se třemi čtvrtinami zadlužených obyvatel nebo Spojené státy, kde dluží dvě třetiny lidí.

Podíl lidí s dluhem (kromě hypotečního úvěru) v jednotlivých zemích
ZeměPodíl zadlužených
Nizozemsko31 %
Itálie41 %
Španělsko44 %
Francie45 %
Belgie45 %
Rakousko47 %
Německo48 %
Velká Británie49 %
Česká republika49 %
Lucembursko55 %
Polsko55 %
Rumunsko55 %
Turecko75 %
Evropa celkem50 %
Austrálie52 %
USA65 %
Zdroj: Průzkum Ipsos pro ING Bank

„Jak výsledky průzkumu ukazují, stává se život na dluh standardem pro vysoký podíl obyvatel, a to nejenom u nás. Jde přitom o rizikovou disciplínu, kdy i relativně nízké dlužné částky dokážou při nenadálých finančních potížích narůst do rozměrů, které přestane jedinec či domácnost zvládat,“ uvedl Libor Vaníček z ING Bank.

Osobní půjčka je nejčastějším nehypotečním dluhem napříč Evropou. Ovšem v některých zemích vedou dluhy z kreditních karet - například téměř polovina Turků či čtvrtina Britů dluží právě jejich prostřednictvím. Významný podíl tohoto typu zadlužení mají i obyvatelé USA a Austrálie (35 procent, resp. 29 procent).

Dluhy dělají Čechům těžkou hlavu

Zatímco čtvrtina Čechů je spokojena s výší svých úspor, s mírou zadlužení není spokojeno 45 procent našich spoluobčanů.

Pozitivní skóre spokojenosti se svými financemi vykázali pouze obyvatelé Lucemburska a Velké Británie. S úsporami jsou spokojeny dvě pětiny Lucemburčanů a prakticky stejný počet Britů.

Na druhou stranu nespokojenost s výší dluhů uvedla o něco více než čtvrtina obyvatel Lucemburska a 37 procent Britů.

V ostatních evropských zemích počet nespokojených s výší dluhu převyšoval procento obyvatel spokojených s úsporami.

Výdaje rostly hlavně v oblasti bydlení

Výdaje Evropanů rostly v uplynulém roce především v oblastech nutných výdajů na bydlení, služby, jídlo nebo zdraví.

Více než čtyři z deseti dotazovaných vydávali více za platby energií, vodu a další služby. Jen desetině lidí se podařilo v této oblasti výdaje snížit.

Třetině obyvatel Evropy v loňském roce vzrostly náklady na jídlo a čtvrtina Evropanů měla větší vydání spojená se zdravím, ale i s dopravou. Pětina musela sáhnout hlouběji do kapsy při placení nákladů na bydlení. Evropané utráceli více i za vzdělání a údržbu domácnosti.

Dotazovaní napříč starým kontinentem naopak dokázali nejčastěji ušetřit na výdajích za oblečení, kosmetiku, dovolenou nebo volnočasové aktivity, kde se zhruba třetině dotazovaných respondentů dařilo výdaje snížit.

Lidé, kteří nemají žádné úspory, snižovali výdaje napříč všemi kategoriemi s výjimkou nákladů spojených s bydlením a nutnými službami.

Anketa

Máte nějaký osobní dluh (s výjimkou hypotečního úvěru)?
Ano
34,3 %
Ne
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 612 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak v domácnosti snížit náklady na energie

Náklady na provoz domácnosti se zvyšují, a tak logicky hledáme cesty, jak je minimalizovat. Můžeme začít tím, že nastavíme nižší teplotu vzduchu v místnostech,...

Výběr článků

Načítám