Hlavní obsah

S USA to jde z kopce, Moody’s pohrozila snížením ratingu

– Praha
Novinky, Jiří Tyleček, XTB

Příliv špatných zpráv z největší světové ekonomiky nekončí, což opět potvrdil právě končící týden. Například podle ukazatele ISM klesla aktivita výrobního sektoru ve Spojených státech v dubnu o 10 %. Jednalo se tak o nejvyšší meziměsíční propad od roku 1984. Navíc naprostá většina důležitých ukazatelů ekonomického vývoje v posledních třech týdnech skončila výrazně pod odhady analytiků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K záplavě špatných zpráv se ve čtvrtek přidala také ratingová agentura Moody’s, která varovala před rostoucím rizikem nedodržení platebních závazků USA. Nejvyšší rating „AAA“, který v současnosti drží jen několik vyvolených zemí, je tak ohrožen.

Investoři okamžitě zareagovali a začali vyprodávat americký dolar. Ten se na páru s eurem sesunul až na 1,4517 a v pátek zatím zaznamenal pouze velmi mírnou korekci. Klesl však také na dalších hlavních měnových párech s britskou librou, japonským jenem i švýcarských frankem.

Žádnou paniku

Situace však stále není kritická. Ohrožení ratingu nebo jeho výhledu je pravděpodobné pouze v případě, že se v USA v příštích týdnech nezvýší zákonný limit pro státní dluh. O ten už dlouhé měsíce bojují demokraté a republikáni a jejich neschopnost najít konsenzus straší investory po celém světě.

Aktuálně je dluhový limit stanoven na 14,3 biliónu dolarů a kvůli nemožnosti jeho zákonného zvyšování žijí Američané v již několik týdnů z peněz svého penzijního systému a vládních fondů. Moody’s dává oběma stranám čas na alespoň částečný pokrok v jednáních do poloviny července. Pokud ho nebude dosaženo, tak se přehodnocení výhledu ratingu může stát realitou.

Dodatečné úspory

Přes výstražné signály se však zatím zdá, že rozpočtový limit zatím není tématem číslo jedna. Timothy F. Geithner, americký ministr financí, ve čtvrtek prohlásil, že věří brzkému dosažení dohody ohledně dlouhodobého fiskálního plánu.

Dá se ovšem očekávat, že republikáni, kteří tlačí na dodatečné úspory, varování agentury okamžitě využijí k vystupňování nátlaku na vládu. Ta však kontruje, že neuvážené škrty v rozpočtu zvýší nezaměstnanost a sníží hospodářský růst, což si americká ekonomika prozatím nemůže dovolit.

Rating ohrožen také vysokým rozpočtovým schodkem

Ohrožení ratingu však hrozí také ze strany navyšování rozpočtového schodku. Již v polovině dubna překvapivě zahrozila ratingová agentura S, která stanovila negativní výhled na rating USA kvůli bobtnajícím dluhům. Na vině je ohromný rozpočtový schodek, který by měl letos přesáhnout 10 %. Kvůli překvapivému zpomalení ekonomiky v předchozích týdnech se však může stát, že konečný schodek by mohl být ještě vyšší.

Jeden z největších problémů rozpočtu se zdají být prodloužení daňových výhod schválených ještě za prezidenta Bushe a zároveň nechuť Kongresu přistoupit k omezení výdajů. Situace se tak neustále zhoršuje a vzhledem ke zpomalování americké ekonomiky je obrat stále v nedohlednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám