Hlavní obsah

S potravinami hospodařit umíme, tvrdí o sobě většina Čechů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný Evropan vyhodí ročně asi sto kilogramů jídla a třetina všech potravin ve světě končí zbytečně na skládkách. Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi, zjišťoval portál Kupi.cz. Z průzkumu mezi 2500 respondenty vyplývá, že čeští spotřebitelé potraviny vyhazují jen málo. Nebo to o sobě alespoň tvrdí.

Foto: Profimedia.cz

Průměrný Evropan vyhodí ročně asi sto kilogramů jídla.

Článek

Tři čtvrtiny Čechů uvedly, že vyhodit jídlo musí jen výjimečně, sedm procent dokonce nikdy nic nevyhazuje. Necelá pětina (17 procent) lidí vyhazuje potraviny párkrát do měsíce a dvě procenta dokonce několikrát týdně.

Šetrnost Čechů potvrzuje i fakt, že pouhých sedm procent lidí automaticky vyhodí prošlou potravinu.

„Dvě třetiny spotřebitelů se nejdříve podívají či ochutnají, zda je prošlé jídlo v pořádku, až poté se rozhodnou, jak s ním naloží. Třicet procent respondentů dokonce tvrdí, že doma žádné prošlé potraviny nemívá,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Foto: Kupi.cz

Proč vyhazujete jídlo?

Podle vlastních slov plýtváme tak málo, že vyhozené potraviny se na našem rozpočtu skoro neprojeví. O tom, že by změnou nákupních návyků ušetřili zásadnější položku v rozpočtu, je přesvědčeno méně než pět procent lidí. Téměř tři čtvrtiny dotazovaných říkají, že kdyby nemuseli žádné jídlo vyhazovat, úspora peněz by pro ně byla zanedbatelná.

Foto: Kupi.cz

Které potraviny vyhazujete nejčastěji?

Jaké jsou nejčastější důvody, proč jídlo končí v odpadkovém koši? Tři pětiny Čechů uvedly, že při nakupování jednoduše neodhadnou množství, a jídlo se tak zkazí dříve, než jej stihnou zkonzumovat. Třetina lidí vyhazuje potraviny proto, že nevydrží do doby trvanlivosti uvedené na obalu, neplýtvají tedy vlastní vinou.

Když už musíme nějaké potraviny vyhodit, jednoznačně nejčastěji je to ovoce a zelenina (52 procent), na druhém místě skončilo staré pečivo, na třetím mléčné výrobky.

Anketa

Jak často vyhazujete jídlo?
Několikrát týdně
6,4 %
Párkrát za měsíc
12,1 %
Výjimečně
56,1 %
Nikdy nic nevyhazuji.
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2524 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám