Hlavní obsah

Rozestavěný dům je vhodné dobře pojistit, nejlépe na jeho budoucí hodnotu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Jednou z prvních věcí, kterou byste měli udělat, jakmile začnete stavět dům, je dobře stavbu pojistit. Pojišťovny nabízejí různé varianty produktů, nejčastěji ve formě komplexních balíčků. Toto pojištění pak klienta „doprovází” od počátku výstavby domu až po jeho kolaudaci.

Foto: Profimedia.cz

Po dostavbě nezapomeňte zaktualizovat pojistnou smlouvu.

Článek

„V posledních letech řešíme stále častěji krádeže z rozestavěných domů. Jsou to nejen krádeže stavebního materiálu, ale velmi často i již zabudovaného zařízení, jako jsou kotle nebo radiátory. Dokonce jsme měli případ, kdy zloději z novostavby ukradli kuchyňskou linku, včetně zabudovaných spotřebičů. Proto lidem doporučujeme kvalitní pojištění i pro rozestavěné domy,” upozornil Milan Káňa z Kooperativy.

Na pojištění rozestavěné nemovitosti rozhodně nešetřete a pojistěte ji na její budoucí hodnotu. Vyhnete se tak častému běhání do pojišťovny, protože jak dům poroste a jeho hodnota se bude zvyšovat, museli byste pro dostatečnou ochranu neustále navyšovat pojistnou částku.

Slevy a bonusy

„Ihned po zahájení stavby je možné rodinný dům pojistit, jedná se o pojištění domu ve výstavbě. Nemovitost je vhodné pojistit na pojistnou částku, kterou bude mít po dokončení,” uvedl pro Právo Milan Káňa z Kooperativy. Na pojištění domu ve výstavbě můžete u Kooperativy získat slevu 25 procent, která kolaudací nezaniká.

S bonusy a slevami se setkáte i u dalších pojišťoven. „Na rozestavěný dům je do kolaudace nebo do začátku užívání u pojištění budov poskytována 50procentní sleva z pojistného, maximálně však po dobu pěti let,” zmínila Dagmar Koutská z Allianz. Jednorázovou slevu 50 procent z ročního pojistného získáte i u České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

Pojištěním chráníte stavbu i materiál

Sjednaným pojištěním rozestavěné nemovitosti obvykle chráníte jak dům, tak stavební materiál či zařízení staveniště (například lešení, míchačku, elektrické a ruční nářadí, včetně dočasných objektů na staveništi). Podmínkou však je, abyste měli vše dobře zabezpečeno. Buď materiál a zařízení uzamknete do budovy či stavební buňky, nebo stavbu zabezpečíte plotem.

„Klient by neměl zapomenout ani na zabezpečení stavby. Doporučujeme nemovitost ve výstavbě chránit plotem vyšším než 1,5 metru pro případ odcizení stavebních součástí a stavebního materiálu, které jsou umístěny mimo uzavřenou stavbu. To platí i v případě úmyslného poškození nebo zničení stavebních součástí (vandalismus),” připomněla Renata Čapková z ČPP.

Do pojištění byste měli zahrnout i vedlejší stavby na pozemku (samostatnou garáž, skleník, bazén, studnu, čističku odpadních vod apod.).

Nemovitost ohrožují desítky rizik

Pochopitelně během stavby, respektive v jejích jednotlivých fázích, na nemovitost působí různá rizika. Zpočátku to je hlavně povodeň nebo záplava, ale i vichřice či sesouvání půdy. Později, jak stavba roste, je nejvíce ohrožena požárem, výbuchem, tíhou sněhu, krupobitím apod. Výrazné riziko pak pro každou stavbu představují zloději a vandalové.

Důležité je ještě před sjednáním smlouvy promyslet, proti jakým rizikům se pojistíte. Podle toho pak zvolte i pojistný produkt, respektive jeho variantu. Například Allianz nabízí klientům pojištění budov ve třech variantách právě podle typů rizik, proti kterým se klient chce chránit. Podobný přístup zvolilo i více pojišťoven.

Rizika, na která byste při sjednávání pojištění neměli zapomenout

  • požár, výbuch, přímý úder blesku, pád letadla, vichřice, zemětřesení
  • pád stromů nebo stožárů
  • sesuv půdy nebo laviny, zřícení skal nebo zeminy, tíha sněhu nebo námraza
  • voda z vodovodních nebo kanalizačních potrubí
  • náraz vozidla, kouř, nadzvuková vlna
  • zkrat nebo přepětí
  • náhodné rozbití skla 
  • odcizení, vandalismus
  • záplavy, povodně

Důležité je mít sjednáno i pojištění odpovědnosti. „Vhodné je pro majitele domů pojištění odpovědnosti za škodu vlastníka, držitele, nájemce nebo správce nemovitosti. Toto pojištění se vztahuje na škody, které mohou vzniknout v souvislosti s vlastnictvím, údržbou, nájmem nebo správou nemovitosti,” doplnila pro Právo Marika Nicajasová z České pojišťovny.

Dostavěno, pojistěte i domácnost

„Po dostavbě domu je vhodné provést revizi smlouvy, a to s ohledem na původně zamýšlený plán stavby a její výsledek. Mnohdy během stavby dochází k dílčím stavebním a konstrukčním úpravám. Pokud klient smlouvu aktualizuje poté, co stavbu domu dokončil, rozhodně neudělá chybný krok,” upozornila Marika Nicajasová.

Smlouvu je rovněž potřeba aktualizovat v momentě, kdy například po dostavbě domu dochází k převodu z jednoho na více majitelů. Podle opakovaných zkušeností pojišťoven lidé zapomínají, že při každé změně vlastníka nemovitosti aktuální smlouva zaniká. A je potřeba uzavřít smlouvu novou. To platí i pro přepis mezi rodinnými příslušníky, třeba z otce na syna. Nový majitel musí tedy uzavřít smlouvu novou.

Pokud není součástí pojistného produktu, který jste si při stavbě domu sjednali, i pojištění domácnosti, je vhodné toto pojištění uzavřít. Pro komplexně ochráněný dům je nutné zkombinovat pojištěním nemovitosti a pojištění domácnosti. Zatímco první z pojištění se vztahuje na stavbu samotnou a její stavební součásti, druhé pojištění naopak kryje případné škody pouze na zařízení a vybavení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám