Hlavní obsah

Rodiče by chtěli své děti do začátku vybavit alespoň 300 tisíci korunami

Novinky, bab

Usnadnit rozjezd samostatného života chtějí svým dětem prakticky všichni rodiče. Proto jim také každý měsíc ukládají stranou i několik tisíc korun, přičemž největší oblibě se mezi rodiči těší stavební spoření. V průměru tak mohou děti počítat s naspořenými 310 tisíci korunami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to průzkum agentury SC pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS).

Drtivá většina rodičů (96 procent) chce své děti zajistit, aby se mohly v pravý čas osamostatnit a dostaly od nich nějakou tu korunu do začátku. A jak naznačily výsledky průzkumu, mohou děti počítat se zajímavými částkami.

V průměru by čeští rodiče svým dětem do pomyslného ranečku nejraději přibalili 310 tisíc korun, přičemž mediánová částka činí 200 tisíc korun. Průměrná částka, kterou rodiče každý měsíc odloží pro své dítě stranou, činí 1200 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik chtějí dát rodiče svým dětem do začátku

Jako nejčastější formu spoření pro děti uvedlo 56 procent dotazovaných stavební spoření, zatímco na spořicí účet v bance či investiční životní spoření svým dětem odkládá jen 21, respektive 17 procent rodičů.

Podíl spoření ve formě termínovaných vkladů, podílových fondů a dalších bankovních produktů činí jen jednotky procent.

Stavební spořitelny zvýhodňují smlouvy pro děti

„Stavební spoření se mezi lidmi stále těší vysoké oblibě. V loňském roce jsme uzavřeli téměř 60 tisíc spořicích smluv, z toho přes osm tisíc bylo pro děti. Podíl dětských smluv se nám meziročně zvýšil o čtyři procenta,“ uvedl Jan Jeníček z RSTS.

Stavební spořitelny dětské smlouvy podporují zvýhodněnými akcemi. Například Wüstenrot odpustí poplatek za uzavření smlouvy s cílovou částkou 150 tisíc či 300 tisíc korun.

Zdarma je uzavření smlouvy na 200 tisíc korun pro děti a mladé do 26 let i u Českomoravské stavební spořitelny. Tato nabídka platí do 31. března 2018.

Bez poplatku mají uzavření smlouvy na 150 tisíc korun i děti do 10 let u Modré pyramidy. U smluv na 150 tisíc korun pro starší děti (od 11 do 21 let) je 50procentní sleva na poplatku.

Anketa

Kolik chcete dát svým dětem do začátku?
Do 100 tisíc korun
7,4 %
110 tisíc až 200 tisíc korun
8,3 %
210 tisíc až 500 tisíc korun
19,9 %
510 tisíc korun a více
20,3 %
Nic
44,1 %
Celkem hlasovalo 3331 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám