Hlavní obsah

Půjčila si bez vědomí manžela. Teď se stydí a potají splácí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Zamlčovat dluhy před blízkou rodinou je velmi krátkozraké. V případě problémů se splácením na ně totiž zůstanete sami. To je případ pětašedesátileté Heleny, která si vzala úvěr, aby pomohla dceři. Manželovi se nesvěřila, bála se, že by nesouhlasil. Dluhy jí přerostly přes hlavu, přesto je i dál před rodinou tají, stydí se a bojí se výčitek.

Foto: Profimedia.cz

Žena se snaží svou situaci vyřešit sama, přiznat se manželovi k dluhům se stydí.

Článek

Paní Helena žije v malé vesničce na jihu Moravy, je vdaná, se svým mužem vychovala dvě děti. Přestože by si mohla užívat klidného důchodu, den co den jezdí do práce, aby si přivydělala. Nutí ji k tomu dluhy, které si vytvořila a z důchodu jí na ně nezbývá.

V rodině paní Heleny vždy panovaly otevřené vztahy, s manželem i dětmi si vzájemně důvěřují. Přesto o jejích finančních problémech nemá nikdo z nich ani tušení.

Helena se totiž bojí reakce, kterou by zjištění, do jakých problémů se dostala, vyvolalo. Má strach z výčitek a dlouhého vysvětlování, které by se podle jejího názoru stejně nesetkalo s pochopením. Přesto věří, že kdyby bylo nejhůř, rodina by jí pomohla.

Chtěla pomoci dceři samoživitelce

Do dluhů se paní Helena dostala před několika lety, když se snažila pomoci dceři ve složité životní situaci. Těhotná dcera odešla od přítele a potřebovala zajistit bydlení. Obrátila se tedy na rodiče s prosbou o finanční pomoc. Helena s manželem se snažili dceru podporovat, jak jen bylo v jejich silách, ale bohužel to nestačilo.

„Dcera byla tenkrát v opravdu složité situaci a bylo mi jí velmi líto. Chtěla jsem jí pomoci a zajistit mateřskou dovolenou bez starostí o to, jestli uživí sebe a miminko. S manželem jsme bohužel tolik peněz neměli, a tak jsem se rozhodla pro půjčku ve výši 50 tisíc korun, která jí měla posloužit jako přilepšení k rodičovskému příspěvku. Nikomu jsem o tom neřekla, manžel by nesouhlasil s tím, abych se zadlužila,“ svěřila se Právu paní Helena.

Zadlužila se i kvůli dovolené

I přesto, že už splácela jeden úvěr, Helena se zadlužila podruhé. Vzala si půjčku, protože chtěla jet s kamarádkami k moři a potřebné finance jí chyběly.

„Snažila jsem se dceři po tři roky pomáhat, jak jen jsem mohla. Hlídala jsem vnuka, vařila, prala, chodila jí na nákupy. V podstatě jsem suplovala jejího manžela,” posteskla si Helena.

Neustálé vypětí a stres se bohužel podepsaly na jejím zdraví. Byla unavená a vyčerpaná. „Tehdy se mé přítelkyně rozhodly, že mě vytáhnou na dovolenou, abych si odpočinula a nabrala sílu. Na letecký zájezd k moři jsem ale peníze neměla. Rozhodla jsem se proto pro druhou půjčku a vzala si 25 tisíc korun. Bohužel jsem si tenkrát neuvědomila, jaké stáří si připravuji,” dodala Helena.

Na splátky půjček nestačila

Pár měsíců po návratu z dovolené odešla paní Helena do důchodu, její příjmy se tak výrazně snížily. Ovšem splátky půjček zůstaly, nebylo však kde na ně brát. Zpoždění s platbami vedlo k tomu, že ji brzy kontaktovala firma zabývající se správou pohledávek. Helena se s nimi snažila ihned situaci vyřešit, domluvila si pravidelné schůzky s terénním poradcem, raději však mimo domov, protože nechtěla být přistižena manželem. I v této těžké situaci se odmítala svěřit, do jakých problémů se dostala.

„Paní Helena se postavila k situaci čelem od samého počátku. Ihned reagovala na výzvu věřitele a snažila se situaci vyřešit. Rozložila si dluh do splátek, našla si brigádu a díky tomu pravidelně splácí a pomalu se z dluhů dostává,“ uvedla Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

„Na druhou stranu musím zdůraznit, že zamlčování dluhů před rodinou není správné. I když se lidé za své dluhy stydí, měli by se se svými finančními problémy svěřit nejbližším, kteří jim mohou pomoci a podpořit je v úspěšné cestě ven z dluhů,“ dodala Fixová.

Anketa

Vědí vaši blízcí o vašich dluzích?
Ano
18,3 %
Ne
10,1 %
Žádné nemám
71,6 %
Celkem hlasovalo 2283 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám