Hlavní obsah

Průzkum: Současné středoškolačky očekávají o 7000 korun nižší mzdu než středoškoláci

Studentky posledních ročníků středních škol, gymnázií a učilišť mají o svých budoucích výdělcích podstatně rozdílné představy než studenti. Dívky totiž očekávají příjem v průměru o sedm tisíc korun nižší. Rozdíl mezi pohlavími je také v prioritách pro výběr budoucího povolání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to výzkum o profesních stereotypech mezi 6503 studenty 127 středních škol, gymnázií a učilišť, který provedla společnost Trexima.

Nejvyšší platy v bankovnictví

V oboru managementu a administrativy chlapci očekávají přes 41 000 korun měsíčně, zatímco dívky o 11 tisíc korun méně. Také v bankovnictví, pojišťovnictví a dalších finančních službách by podle chlapců měla mzda přesahovat 40 tisíc korun, podle dívek by to mělo být zhruba 32 tisíc.

Studie: Atraktivní ženy vydělávají o desetinu více

Ekonomika

Jako kuchařky by dívky chtěly mít 21 776 korun, chlapci počítají s 20 912 korunami. Nejvyšší příjmy pro sebe mladí před skončením střední školy, gymnázia či učiliště vidí v bankovnictví a peněžnictví, nejnižší naopak v sociální a zdravotní péči a ve vzdělávání a výzkumu.

Očekávané výdělky studentů a studentek posledních ročníků středních škol, gymnázií a učilišť v korunách v jednotlivých oborech
OborChlapciDívky
Bankovnictví, pojišťovnictví a finanční služby40 37731 972
Bezpečnost, právo a ozbrojené složky31 85027 892
Informační a komunikační technologie32 74235 511
Management a administrativa41 49229 945
Služby, obchod, doprava a cestovní ruch31 49623 351
Technika, průmysl a stavebnictví31 16926 222
Umění a média35 36624 762
Veřejná správa, úřady29 23324 725
Vzdělávání a výzkum28 74122 831
Zdravotnictví a sociální péče27 93124 168
Zemědělství, veterinářství a životní prostředí29 35622 296
Zdroj: Výzkum Genderové stereotypy v profesní orientaci dnešních středoškoláků, společnost Trexima

V Česku největší rozdíly ve výdělcích

Česko patří v Evropské unii k zemím s největšími rozdíly ve výdělcích mužů a žen. Ženy vydělávají v průměru o pětinu méně než muži. Pracují v hůř odměňovaných oborech a na nižších pozicích, do vedoucích postů se dostávají obtížně. Často ale i na stejných místech a ve stejných profesích mívají méně než jejich kolegové. Studie ukázaly, že na pomalejší růst ženských příjmů má vliv mateřství a péče o děti.

České ženy vydělávají stále o pětinu méně než muži

Ekonomika

Podle autora průzkumu Davida Dušánka ve většině oborů a povolání očekávali vyšší výdělky studenti než studentky. „Může to souviset s určitou nerovnostní platů mezi muži a ženami v Česku, kterou dívky bohužel reflektují již v rámci školní přípravy,” uvedl. Dodal, že roli mohou hrát i rozdílné priority dívek a chlapců při výběru budoucí práce.

Podnikat chtějí raději chlapci

Podnikání by podle výzkumu upřednostnila čtvrtina studentů a necelá pětina studentek. V roli zaměstnance by raději byly víc než dvě třetiny chlapců a přes tři čtvrtiny dívek. Zbývajících zhruba pět procent mladých pracovat nechce.

Podle odborníků na problematiku rovnosti v Česku stále převládají stereotypy o muži živiteli a ženě pečovatelce, i když české domácnosti žijí většinou ze dvou příjmů. Zaměstnavatelé tak často mužům vyplácejí vyšší částky. Ženy se navíc obvykle podceňují a říkají si ve srovnání s muži o menší mzdu, zjistili odborníci.

Podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce, vydělávají ženy v Česku v průměru víc než muži jen asi ve dvou procentech povolání. Mají v nich nejvýš o stokoruny měsíčně víc než jejich kolegové. V profesích s vysokou průměrnou mzdou a vysokou kvalifikací pobírají pak ale průměrně i o několik tisíc až desítek tisíc měsíčně méně než muži.

Reklama

Související články

O výši platu mluvíme, ale potichu

Otázka mzdy nebo platu je zřejmě nejcitlivějším tématem diskusí. Většina zaměstnaných lidí totiž zastává názor, že informace o výši mzdy je soukromou...

Výběr článků

Načítám