Hlavní obsah

Průzkum: Každý čtvrtý Čech kupuje vánoční dárky už od září

Novinky, bab

Prázdniny a dovolené jsou už za námi, což znamená, že Vánoce jsou prakticky za dveřmi. Vzhledem k tomu, že mnozí Češi mají toto období spojené se všudypřítomným stresem a obchody plnými nakupujících, více než čtvrtina lidí se proto chystá s pořizováním dárků začít už v září.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Více než čtyři pětiny Čechů oslovených v průzkumu agentury Perfect Crowd pro Mall.cz vnímají Vánoce především jako příležitost strávit více času s rodinou, každý třetí ale zároveň připouští, že mu na předvánočním období vadí hlavně přeplněné obchody a všudypřítomný stres.

„Stres si často vytváříme sami odkládáním věcí, do kterých se nám příliš nechce. Obdarovávat své blízké přitom není povinnost. Časový tlak, který z toho plyne, pak často přenášíme na své blízké, a narušujeme si tak zbytečně vztahy a rodinnou pohodu,“ upozornil vztahový terapeut Lucian Kantor.

Jeho slova potvrzuje čtvrtina Čechů, která se v průzkumu přiznala k tomu, že stres o Vánocích v jejich domácnosti často vyústí v partnerské a rodinné hádky.

Stačí začít včas

Více než čtvrtina oslovených (28 procent) podle svého vyjádření našla řešení, jak přežít Vánoce v klidu bez zbytečných nervů, rozhodla se proto s přípravami začít včas. V průzkumu se tito lidé svěřili, že vánoční dárky pořizují už od září.

Chtějí se nejen vyhnout davům, což byl nejčastěji zmiňovaný důvod, zároveň tím ušetří čas a také mají víc času na pečlivé promyšlení výběru každého dárku.

„Většina Čechů chce o Vánocích trávit více času se svou rodinou, chtějí být doma, ujídat bramborový salát a koukat společně na pohádky. Realita ale často bývá velmi odlišná, kdy do poslední chvíle řeší chybějící dárky a stresují se návštěvami přelidněných obchodů,“ doplnil Oldřich Bajer ze společnosti Mall.

Z průzkumu také vyplynulo, že necelá polovina Čechů letos plánuje nákup do 10 dárků, čtvrtina dotazovaných uvádí 11 až 15 dárků a více než 30 dárků se chystá pořídit šest Čechů ze sta.

Anketa

Nakupujete už vánoční dárky?
Ano, už jsem jich pár pořídil/a
51,9 %
Ne, ale brzy začnu
29,2 %
Ne, nechávám to až na poslední chvíli
18,9 %
Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám