Hlavní obsah

Průměrná sazba hypoték v červenci nepatrně stoupla

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červenci nepatrně stoupla na 1,88 procenta. Přerušila tak sérii pěti poklesů v řadě. V červnu, kdy byla na historickém minimu, činila 1,87 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Během prvního prázdninového měsíce si sjednalo hypoteční úvěr 7615 lidí, což je po lednu druhý nejnižší počet v letošním roce. Proti minulému měsíci jsou nižší i objemy. V červenci byly sjednány hypoteční úvěry za 15,225 miliardy korun. Jde o třetí nejnižší objem letošního roku.

"Sazby během července stagnovaly, lídři hypotečního trhu nepřišli s výraznými změnami a akční nabídky menších bank prakticky jen dohánějí největší hráče," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Obvyklé prázdninové zpomalení by podle něj mohlo plynule přejít v nižší objemy v závěru roku, kdy se banky začnou více soustředit na změny, které je čekají od prosince v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru.

Objemy a počty hypoték sice v červenci klesly, ale zvýšila se průměrná výše hypotéky, která se zase přiblížila ke dvěma miliónům korun. V průměru si lidé půjčovali 1,999405 korun, což je druhá nejvyšší částka za letošní rok.

Analytik: Výraznější růst sazeb se nečeká

„Letošní červenec se vymyká neobvykle silným meziměsíčním propadem jak v objemu, tak počtu poskytnutých hypoték. Dost možná, že Češi i z důvodu možných negativních dopadů brexitu, před kterými média široce varovala, odsunuli rozhodnutí o pořízení hypotéky na poprázdninové období,” dodal ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Tlaky na citelnější růst sazeb jsou podle něj však i nadále slabé. Pravděpodobnější je další pokles sazeb.

„Lidé by však měli přistupovat k pořizování nemovitosti s rostoucí obezřetností, navzdory nízkým sazbám. Růst cen nájmů totiž zaostává za růstem cen nemovitostí. Pokud by takový trend pokračoval, a nůžky mezi cenou nemovitostí a nájmy se dále rozevíraly, jde o signál jistého přehřátí na nemovitostním trhu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám