Hlavní obsah

Přes milión dospělých Čechů nemá účet v bance

Právo, Jakub Svoboda

Většina z nás si každodenní život bez bankovních služeb už nedokáže ani představit. Pro mnoho obyvatel naší planety ale samozřejmou záležitostí nejsou. Podle posledních dostupných průzkumů je nevyužívá přes 2,5 miliardy lidí, tedy zhruba polovina dospělé světové populace. V Česku podle loňské analýzy společnosti GfK nemá žádný bankovní účet 1,1 miliónu lidí starších 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde zejména o studenty, mladé lidi bez zaměstnání a důchodce. „Běžné účty nemají v ČR převážně ti, kteří je de facto k ničemu nepotřebují – tedy nepotřebují ze svého zdroje příjmu peníze bezhotovostně přijímat ani s nimi jakkoli dále touto formou nakládat,“ sdělil Právu manažer portálu Sfinance.cz Martin Špaček.

V Česku jde hlavně o studenty, mladé lidi bez zaměstnání a důchodce.

U mladších lidí jde podle něj zpravidla o ty, kteří ještě žádné vlastní příjmy nemají nebo jim zaměstnavatel vyplácí hotovost. Zákon ho v tomto ohledu nijak nelimituje. Nejčastěji se mzda v hotovosti proti podpisu vyplácí ve stavebnictví, v lesnictví či v nejrůznějších malých provozovnách. „Někdy také lidem postačí jeden účet v rámci rodiny,“ dodal Špaček.

V EU lidí bez účtu přibývá, banky se bojí

Bankovní služby ve většině rozvinutých zemí nahradily peníze uschované pod matrací nebo rodinné úspory ukryté v krabici od bot. Přijímání plateb, nákupy kartou, ukládání peněz na účet, výběr hotovosti, placení účtů přes internetové bankovnictví či na pobočce je každodenní realitou i pro většinu dospělých Čechů.

Odborníci ale upozorňují, že ve světě přibývá lidí, kteří do tohoto modelu nedokážou nebo nechtějí zapadnout. V rozvojových zemích je přitom problémem nejen chudoba, ale také velké vzdálenosti do nejbližší banky či náročná administrativa.

V celé EU nemá podle odhadů bankovní účet až 58 miliónů lidí, přičemž mnoho z nich jsou imigranti. „Populace bez bankovního účtu v Evropě stále roste. Banky se bojí rizika nesolventních zákazníků, jejich kritéria jsou stále náročnější a služby méně a méně dostupné,“ uvedl ředitel české pobočky systému mezinárodních převodů peněz MoneyPolo Nikolay Rozhok.

Tento problém už začala řešit i Evropská komise. Podle nové směrnice by od roku 2016 měl mít základní účet u banky i bezdomovec. Jestli to ale zvýší podíl lidí zapojených do bankovních služeb, není podle expertů jisté.

Podle průzkumu GfK bankovní služby stále nevyužívá více než 12 procent Čechů a Slováků starších patnácti let. Nejvíce lidí bez bankovního účtu v EU žije v Rumunsku a Bulharsku (kolem 50 procent).

Důvodů, proč řada lidí stále nemá bankovní účet, je podle Rozhoka několik. „Jsou to například lidé, kteří pracují na zakázky nebo sezónně, a nemají tak stálý příjem, lidé, kteří nejsou zcela finančně vzdělaní, cizinci nebo stále narůstající skupina lidí, kteří bankám zkrátka už nevěří,“ míní Rozhok. Problémem je pak podle něj i související kriminalita.

Představitelům EU se nelíbí nepřehlednost nejrůznějších bankovních poplatků, složitosti a problémy, které čekají zákazníka, jež se rozhodne změnit bankovní instituci. Dostupnost bankovních služeb pak může být v Evropě problém hlavně pro chudé lidi a cizince.

Nová směrnice pomůže i studentům

Právě proto europoslanci koncem roku odsouhlasili návrh nové legislativy, která umožní všem lidem s legálním pobytem v EU otevřít si základní platební účet bez ohledu na místo pobytu, finanční situaci či úvěrovou historii. Žádná banka tak v budoucnu nebude moci odmítnout žádného žadatele o běžný účet, ať už jde o bezdomovce, nebo o obyvatele jiného státu. „Nikdo však nebude nutit například seniory, kteří jsou velmi často zvyklí používat pouze hotovost, otevírat si účet v bance. Jedná se o právo, nikoli povinnost,“ upozornila europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová.

Návrh podle ní uvítají zejména studenti, ale i lidé stěhující se za prací do zahraničí, kteří se dosud potýkali s problémy při otevření bankovního účtu ve své nové hostitelské zemi.

„Banky po nich totiž často vyžadovaly potvrzení o trvalém pobytu a zaměstnanecký poměr v daném státě,“ dodala europoslankyně. Podle návrhu si evropští spotřebitelé budou moci zřídit účet v zemi, ve které sídlí poskytovatel platebních služeb, aniž by zde měli trvalý pobyt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám